Mies säilytti pohja­vesi­alueella valtavaa määrää rojua ja vaarallista jätettä Nurmi­järvellä

Oikeus tuomitsi ympäristörikoksesta miehen, jonka pihalla oli esimerkiksi lukuisia autonromuja, akkuja ja jätteiden polttopaikka.

21.1. 15:45

Nurmijärveläinen mies säilytti ulkona suurta määrää jätettä, kuten autonromuja, rikkinäisiä koneita sekä vaarallisia aineita ja akkuja. Hän myös poltti jätteitä.

Helsingin hovioikeus antoi asiasta tuomionsa perjantaina. Se piti voimassa miehen saaman tuomion ympäristön turmelemisesta.

Ympäristörikosta alettiin epäillä vuonna 2018, kun aivan toista kohdetta tarkastamassa ollut ympäristöviranomainen haistoi savun. Hän huomasi, että miehen kiinteistöllä poltetaan jätteitä ja päätti lähteä katsomaan paikkaa tarkemmin poliisi mukanaan.

Tarkastuksessa löytyi valtava määrä rojua, esimerkiksi lahonnutta puutavaraa, useita romuautoja, kuluneita autonrenkaita sekä ulkona säilytettyjä pesukoneita ja muita sähkölaitteita.

Maahan oli valunut työkoneista öljyä, ja paikalla säilöttiin ilman suojausta muutakin ympäristölle vaarallista, kuten akkuja. Kyseessä oli pohjavesialue.

Käräjäoikeudessa käsiteltiin vuonna 2021 miehen saamaa syytettä ympäristön turmelemisesta.

Mies itse kiisti syytteen. Hän kielsi esimerkiksi polttaneensa kiinteistöllään jätteitä paitsi ”risuja ja paperia, pienen käärön veristä kangasta ja joustinpatjan”. Hän epäili, että joku muu olisi käyttänyt hänen tulipaikkaansa.

Akkukasaa hän selitti esimerkiksi sillä, että oli parhaillaan siivoamassa paikkoja ja viemässä niitä ja osaa muistakin tavaroista pian pois. Hän ei katsonut säilövänsä jätettä vaan esimerkiksi pienillä korjaustoimenpiteillä käyttöön saatavia kulkuneuvoja ja rakennustarvikkeita, joita olisi tarkoitus käyttää ihan pian.

Pihalta olikin raivattu rojua pois ennen oikeudenkäyntiä, mutta vasta kun ympäristöviranomaiset olivat puuttuneet asiaan.

Oikeus piti tarkastuskertomukseen kirjattuja tarkkoja havaintoja ja maaperästä otettuja näytteitä uskottavampina kuin miehen selityksiä. Esimerkiksi maahan valuneesta öljystä ja jätteiden poltosta löytyi selviä merkkejä.

Niinpä mies tuomittiin. Rangaistukseksi hän sai 40 päiväsakkoa.

Hän valitti tuomiostaan hovioikeuteen, mutta se piti käräjäoikeuden ratkaisua oikeana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat