Kruunusiltojen ratikkayhteys ei ensimmäisessä vaiheessa todennäköisesti tee lenkkiä Laajasalon Yliskylässä

Selvityksen mukaan Kruunusiltojen raitiotietä Laajasalon Yliskylässä Ollinraition ja Ilomäentien kautta Reposalmentielle ei hankkeen ensimmäisessä vaiheessa kannata rakentaa.

Havainnekuvassa raitiovaunu kulkee valmiilla Kruunusillalla.

21.1. 19:02

Helsingin kaupunginhallitus ja -valtuusto päättivät syksyllä 2021 Kruunusillat-hankkeen raitiotieosuudesta, että hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan raitiotieyhteys Yliskylän Laajasalontieltä Hakaniemeen. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 326 miljoonaa euroa joulukuun 2020 kustannustasossa.

Päätösten mukaan Hakaniemen ja päärautatieaseman välisen raitiotien suunnittelua ja toteutuksen valmistelua jatketaan. Osuutta koskeva kustannusarvio tuodaan erikseen päätettäväksi.

Kaupunginhallituksen käsittelemä päätösesitys ehdotti myös, ettei raitiotieyhteyttä Laajasalon Yliskylässä Ollinraition ja Ilomäentien kautta Reposalmentielle olisi toteutettu ensimmäisessä vaiheessa. Kaupunginhallitus palautti kuitenkin Yliskylän mahdollisen raitiotieyhteyden rakentamisen uudelleen valmisteltavaksi.

Kaupunginhallitus edellytti, että esitystä täydennetään selvityksillä Yliskylän lenkin toteuttamisen tarkemmista kustannuksista ja arvion tarkoituksenmukaisuudesta toteuttaa se muun hankkeen rakentamisen yhteydessä.

Selvitys Yliskylän mahdollisen raitiotieyhteyden toteuttamisesta on nyt valmistunut. Yleissuunnitelman ja toteutuneiden raitiotiehankkeiden raitiotiemetrihinnan perusteella Yliskylän lenkin toteutus maksaisi yhteensä 17,97 miljoonaa euroa.

Selvityksen mukaan Ollinraition ja Ilomäentien asemakaava mahdollistaa raitiotien rakentamisen nyt tai myöhemmin, mutta päätöstä raitiotien rakentamisesta ei kannata tehdä ennen kuin Yliskylän alueen muut maankäyttöratkaisut ovat varmistuneet.

Ensi tiistaina 24. tammikuuta kokoontuva kaupunkiympäristölautakunta käsittelee päätösesitystä, jonka mukaan lautakunta esittäisi kaupunginhallitukselle, ettei raitiotieyhteyttä Laajasalon Yliskylässä Ollinraition ja Ilomäentien kautta Reposalmentielle toistaiseksi toteuteta. Mikäli raitiotieyhteys päätetään toteuttaa myöhemmin, hankkeen enimmäishinta ja toteutusaikataulu tuodaan erikseen päätettäväksi.

Kruunusillat-raitiotie yhdistää Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman Hakaniemeen vuonna 2027. Samalla syntyy uusi merellinen reitti myös pyöräilijöille ja jalankulkijoille.

Oikaisu 21.1. klo 21.29: Tarkennettu otsikkoa raitiotien Yliskylän osalta.

Lue lisää: Kruunusiltojen rakennustyö laajenee Laajasalossa: Työvaihe aiheuttaa meteliä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat