Lämpötila nousee hetkessä jopa neljään asteeseen Helsingin seudulla

Lounaisvirtaus tuo Helsingin seudulle suojasäät mutta sitten pakkanen palaa. Luvassa liukasta. Tammikuun alku oli 26. lämpimin mittaushistorian aikana.

Helsingissä tammikuun alku on ollut tavanomaista lämpimämpi mutta ei kuitenkaan harvinaisen eikä varsinkaan poikkeuksellisen lämmin.

23.1. 11:13

Helsingin seudulle on luvassa lyhyt lauha jakso, jonka jälkeen pakkanen palaa, kertoo päivystävä meteorologi Helena Laakso Ilmatieteen laitokselta. Suojasäiden ja pakkasen vaihtelu tietää liukkaiden kelien jatkumista.

Maanantaina pakkanen lauhtuu iltaa kohti. Tiistain vastaisena yönä pääkaupunkiseudun yli liikkuu sadealue ja aamuksi on luvassa lunta. Sää lämpenee, ja päivällä on plusasteita.

Laakso kertoo, että keskiviikkona saapuu toinen sadealue, joka tuo pääkaupunkiseudulle ehkä tihkusadetta. Lämpötila on 3–4 lämpöastetta.

”Sitten kylmenee. Torstaina ollaan pakkasen puolella viimeistään iltana.”

”Perjantai on sitten pakkaspäivä”, Laakso kertoo.

Kun tämän tammikuun alun säätä vertaa pitkänajan tilastoihin, tulee näkyviin mielenkiintoisia seikkoja.

Meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitoksen ilmastopalveluista kertoo, että kun vertailee säätä ajalta 1.–22. tammikuuta, on Kaisaniemen mittausten perusteella tämän tammikuun alun sademäärä ollut 5. suurin 179 vuoden aikana. ”Eli poikkeuksellisen sateinen.”

”Lunta oli maanantaiaamun mittausten mukaan Kaisaniemessä neljä senttimetriä. Se on vähän tavanomaista vähemmän.”

Kaisaniemen mittausten nojalla tammikuun alku on ollut tavanomaista lämpimämpi mutta ei harvinaisen lämmin eikä varsinkaan poikkeuksellisen lämmin, Siiskonen kertoo.

Kaisaniemen havaintoaseman 1.–22. tammikuuta havaintojen mukaan lämpötila oli keskimäärin –1,3 astetta. Se on noin puolitoista astetta keskimääräistä vastaavan ajan lämpötilaa lämpimämpi.

Tänä vuonna tammikuu oli Kaisaniemessä 26. lämpimin 142 vuoden vertailussa. Samalla sijalla 26 olivat yhtä lämpimiä tammikuun alut myös vuosina 1992 ja 2015. Lämpimin tammikuun alku oli vuonna 2020, toisiksi lämpimin 1930 ja kolmanneksesi lämpimin 1925, eli hyvin lämpiä tammikuun alkuja on ollut myös viime vuosisadan alkupuolella.

”Myös 1800-luvun lopussa oli pari lämmintä tammikuun alkua, jotka sijoittuvat lämpimyysvertailussa kymmenen lämpimimmän joukkoon”, Siiskonen kertoo.

Mittaushistorian kylmin tammikuun alku oli 1987. Kaisaniemen havaintojen mukaan silloin oli pakkasta keskimäärin 18,4 astetta.

Täydennys kello 11.25. Vuosina 1992 ja 2015 tammikuun alku oli yhtä lämmin kuin tänä vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat