Helsingin poliisi epäilee miestä lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista

Sosiaalisessa mediassa uhreja etsinyttä 35-vuotiasta miestä epäillään lukuisista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Rikokset ajoittuvat 16 vuoden ajalle.

23.1. 10:33

Helsingin poliisi on tutkinut laajaa rikoskokonaisuutta, jossa uhrit ovat teini-ikäisiä tyttöjä.

35-vuotiasta miestä epäillään lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista, sekä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien kuvien ja videoiden hallussapidosta, Helsingin poliisi tiedottaa.

Epäillyt hyväksikäyttörikokset tapahtuivat sekä internetin välityksellä että kasvotusten.

Esitutkinta käynnistyi keväällä 2021 poliisin saaman nettivinkin perusteella. Teot ajoittuvat vuosiin 2005–2021.

Poliisilla on tapauksen tiimoilta yli sata esitutkintapöytäkirjaa. Epäilty oli lähestynyt vuosien varrella satoja henkilöitä.

Mies etsi uhreja sosiaalisen median alustoilta sekä nuorten suosimilta kaverisivustoilta. Mies esiintyi ikäistään nuorempana.

Suurin osa rikosten uhreista on tyttöjä, jotka ovat tekoaikaan olleet alle 16-vuotiaita. Asianomistajia kokonaisuudessa on yli sata.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen epäilee, että kaikkien uhrien henkilöllisyys ei selviä tutkinnassa.

Poliisi takavarikoi epäillyn tietotekniset laitteet kotietsinnässä ja teki niihin laite-etsintää. Useasta laitteesta löytyi sukupuolisiveellisyyttä loukkaavaa lasta esittävää materiaalia.

Esitutkinnan yhteydessä poliisi on käynyt läpi miljoonia viestejä eri laitteilta selvittääkseen tuhansissa kuvissa ja videoissa näkyvien lasten henkilöllisyyden.

Osa kuvista ja videoista on laillista materiaalia, osa todisteita lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja osa epäiltyä salakatselumateriaalia. Salakatselurikosten syyteoikeus oli ehtinyt vanhentua.

Mies on toiminut poliisin mukaan teoissaan suunnitelmallisesti ja johdonmukaisesti.

Suuri osa videoista syntyi niin, että mies käski asianomistajaa kuvaamaan itseään web-kameralla ja kohdistamaan itseensä seksuaalista toimintaa. Epäilty myös masturboi ja oli samalla kamerayhteydessä lapseen.

Poliisi löysi esitutkinnassa myös epäillyn asunnossa kuvattuja videoita, joissa epäilty on sukupuoliyhdynnässä eri ikäisten henkilöiden kanssa.

Osa kuvatuksi tulleista oli tapahtuma-aikaan jo täysi-ikäisiä, mutta osa heistä oli tutustunut epäiltyyn ollessaan alle 18-vuotiaita.

Nuorimmat videoidussa sukupuoliyhdynnässä olleet olivat tapahtuma-aikaan 15-vuotiaita.

Tapaus siirtyy syyttäjälle tämän viikon aikana. Osa rikoksista, kuten jotkut salakatselurikokset, ovat ehtineet vanhentua.

”Vaikka rikosten vanhentumisajat ovat pitkiä, tulisi poliisille ilmoittaa välittömästi, jos epäilee lapsen joutuneen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi”, Antikainen sanoo.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat