Hitlerin rotuopista innostunut mies hyökkäsi kananmunilla juutalaista seurakuntaa vastaan Helsingissä

Mies liimaili solvaavia tarroja Israelin suurlähetystön ja juutalaisen seurakunnan liepeille kolmen vuoden aikana.

Helsingin juutalainen seurakunta on joutunut lisäämään turvatoimia viime vuosina.

23.1. 15:34

Helsingin hovioikeus kovensi sakkotuomiota, jonka helsinkiläismies oli saanut kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomion antoi Helsingin käräjäoikeus kaksi vuotta sitten.

Hovioikeus perusteli tuomiotaan miehen vuosia jatkuneella toiminnalla Helsingin Juutalaista seurakuntaa ja Israelin suurlähetystöä vastaan.

Mies oli vuosina 2017–2020 heittänyt kananmunia ja liimannut solvaavia tarroja juutalaisen seurakunnan tai suurlähetystön kiinteistöihin tai niiden lähellä sijainneisiin paikkoihin.

Tarroissa kehotettiin vaihtelevilla sanamuodoilla liittymään juutalaisvastaiseen yhteisöön. Jo käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että ideologisilla viesteillä väheksyttiin juutalaisen yhteisön jäsenten ihmisarvoa.

Viittaamalla kansallissosialismiin mies levitti oikeuden mukaan Adolf Hitlerin rotuoppia.

Tekojen suunnitelmallisuudesta ja sinnikkyydestä huolimatta käräjäoikeus katsoi lieventäväksi asianhaaraksi sen, että mies osoitti katumusta oikeuskäsittelyn aikana eikä hän suoraan yllyttänyt väkivaltaan.

Mies oli kiinnittänyt kaikkiaan 12 tarraa, joista yhdessä oli kasvokuva Adolf Hitleristä ja kolmessa tarrassa sittemmin lakkautettavaksi määrätyn äärioikeistolaisen järjestön tunnus.

Hovioikeus katsoi, että rikoksen vahingollisuus ja vaarallisuus huomioiden oikeudenmukainen rangaistus on 50 päiväsakkoa eli noin 700 euroa.

Käräjäoikeus oli tuominnut miehen 35 päiväsadon rangaistukseen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat