Helsinkiin laajamittaisia rajoituksia pysäköintiin asuin­kaduilla

Helsingin uusilla pysäköintiä koskevilla rajoituksilla pyritään helpottamaan esimerkiksi talvikunnossapitoa ja muita huoltotöitä.

Ruskeasuon kuudella tonttikadulla ympärivuotiset pysäköintirajoitukset ovat olleet käytössä vuodesta 2016 lähtien.

24.1. 14:25

Helsinki tekee muutoksia tonttikatujen pysäköintijärjestelyihin jalkakäytävien kunnossapidon parantamiseksi.

Kapeiden tonttikatujen jalkakäytäviä päästään puhdistamaan lumesta vasta, kun pysäköidyt autot on siirretty pois jalkakäytävän viereltä. Tämä hidastaa työtä huomattavasti.

Muutoksia on tulossa noin 150 tonttikadulle eri puolilla kaupunkia, ja ne ovat voimassa vuodenajasta riippumatta. Järjestelyillä helpotetaan muitakin huoltotöitä kuten auraushiekkojen puhdistusta.

Monilla kaduilla autoilijat havaitsevat muutoksen vasta ensi keväänä, kun talvikaudesta tutut rajoitukset jatkuvatkin kesäkauteen. Toisilla katuosuuksilla pysäköintiä on ohjattu vain silloin, kun kunnossapidon hetki tulee.

”Autoilijat tottuvat järjestelyihin helpommin, kun niitä ei muuteta vuodenaikojen mukaan”, sanoo katukunnossapidon päällikkö Tarja Myller.

Kaupungilla on kokemuksia ympärivuotisista järjestelyistä Ruskeasuolta, missä tätä on kokeiltu kuudella tonttikadulla vuodesta 2016 alkaen.

Kokeilun vaikutusarvioinnissa on todettu, että talvikunnossapidon laatu on parantunut ja sen kustannukset pienentyneet.

Vaihtuvien pysäköintijärjestelyjen muuttuminen pysyviksi on selkeyttänyt kadun käyttöä ja pysäköinninvalvontaa sekä vähentänyt muutoksiin liittyvää väärinpysäköintiä.

Kapeilla kaduilla jalkakäytäviltä ei päästä korjaamaan lumia pois, jos vieressä on pysäköityjä autoja.

Ympärivuotisiin rajoituksiin siirrytään kaduilla, joilla kadunvarsipysäköinti vaikeuttaa merkittävästi jalkakäytävien auraamista ja liukkauden torjumista muun muassa Haagassa, Herttoniemessä, Kulosaaressa, Kumpulassa, Käpylässä, Laajasalossa ja Vuosaaressa.

Muutokset eivät ole alueellisia, vaan niitä tulee erinäisille katuosuuksille. Esimerkiksi Vuosaaressa muutoksen kohteena on vain Ulappasaarentiellä.

Tarkempia tietoja aluekohtaisista järjestelyistä löytyy kaupungin verkkosivuilla tämän linkin kautta.

Asukaspysäköintitunnuksella A–K määritettyjä alueita eli esimerkiksi Helsingin kantakaupunkia muutosjärjestelyt eivät koske.

Uudet pysäköintijärjestelyt voivat tarkoittaa pysäköinnin siirtämistä jalkakäytävän vierestä kadun toiselle laidalle.

Ne voivat tarkoittaa myös viikonpäivien mukaan vaihtuvaa pysäköintikieltoa esimerkiksi siten, että tiistaisin on kielletty pysäköidä kadun oikealla laidalla ja torstaisin vasemmalla laidalla.

Muutokset vaikuttavat kadunvarsipaikkojen kokonaismäärään, sillä jonkin verran pysäköintipaikkoja poistuu käytöstä, ja osalla kaduista paikat ovat rajoitetusti käytössä.

”Ajatuksena on, että jalankulkijoita priorisoidaan jopa autojen pysäköinnin ohi”, luonnehtii liikenne- ja katusuunnittelun tiimipäällikkö Johanna Iivonen.

Toimivammalla talvikunnossapidolla voidaan vähentää liukastumisia ja kaatumisia, jotka ovat jalankulkijoiden yleisimpiä loukkaantumissyitä.

Iivonen korostaa, että nyt on valmistunut ensimmäinen vaihe talvikunnossapidon muutoksista. Kaupunki seuraa kokemuksia eri katuosuuksilla, muuttaa järjestelyjä tarvittaessa ja laajentaa ympärivuotisia järjestelyä kokemusten perusteella uusille alueille.

Pysäköintimuutokset perustuvat kaupunkiympäristölautakunnan vuonna 2018 tekemään päätökseen.

Kaupunki järjestää muutoksista asukkaille infotilaisuuden kaupungin verkkosivuilla Teamsin kautta 15. helmikuuta.

Oikaisu kello 14.44: Korjattu Ulappasaarenkatu Ulappasaarentieksi.

Näihin kaupunginosiin muutos vaikuttaa

  • Muutoksia pysäköintiin tulee eri puolille Helsinkiä virkamiespäätöksillä. Ne tulevat voimaan pääosin vuoden 2023 aikana.

  • Muutoksia on tulossa eri katuosuuksille näissä kaupunginosissa: Haaga, Heikinlaakso, Herttoniemi, Jakomäki, Koskela, Kulosaari, Kumpula, Kuusisaari, Käpylä, Laajasalo, Lassila, Lauttasaari, Malmi, Munkkiniemi, Munkkivuori, Myllypuro, Pakila, Patola, Puistola, Pukinmäki, Reimarla, Siltamäki, Tapaninvainio, Tapulikaupunki, Toukola, Veräjämäki, Yliskylä ja Vuosaari.

  • Muutokset eivät ole alueellisia, vaan niitä tulee erinäisille katuosuuksille. Oman kotikatusi tilanteen voit tarkistaa tästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat