Osa huoltajista huolestui koululaisten sateenkaarityöpajasta – Tällainen se on

Työpajan sisältö on suunniteltu nuorten toiveiden pohjalta.

Helsingin koululaisille järjestetään sateenkaarityöpaja.

25.1. 13:44 | Päivitetty 25.1. 15:57

Helsingin kaupunki järjestää tänä keväänä kaikille peruskoulun 6.–9.-luokkaisille sateenkaarityöpajan, jossa puhutaan muun muassa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta.

Aihe on huolestuttanut osaa vanhemmista.

Lue lisää: Helsinki järjestää 6.–9.-luokka­laisille sateen­kaari­työpajan – osa huoltajista haluaisi kieltää lastensa osallistumisen

Koulutuksen sisällöstä vastaa ihmisoikeusjärjestö Seta, joka on kouluttanut yhteensä 17 kouluihin jalkautuvaa ohjaajaa. Sateenkaarityöpaja on helsinkiläisten nuorten ideoima ehdotus, joka toteutetaan osana Helsingin osallistuvaa budjettia OmaStadia.

HS kysyi Setan koulutusasiantuntija Marita Karviselta, mitä työpajat pitävät sisällään.

Karvisen mukaan työpajan sisältöä on suunniteltu nuorten omien toiveiden pohjalta. Näistä toiveista on koottu puolentoista tunnin kokonaisuus.

”Selkeä viesti oli, että he haluaisivat käsitellä moninaisuutta laajasti.”

Työpajan alussa käsitellään turvallista toimintaa.

”Lähtökohtana on hyväntahtoisuusolettama. Ei haluta sulkea pois sellaisten oppilaiden ääntä, jotka eivät ole perillä kaikesta terminologiasta”, Karvinen tarkentaa.

Työpajassa käydään läpi tärkeimmät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät termit. Karvisen mukaan ei ole tarkoitus käydä läpi esimerkiksi kaikkia mahdollisia identiteettejä tai termejä, vaan tarjota nuorille sanoja, joilla keskustella esimerkiksi sateenkaariperheistä.

Keskustelussa käydään läpi myös seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoliin liitettyjä normeja.

”Normeilla tarkoitetaan niitä kirjoittamattomia sääntöjä, jotka liitetään sukupuoliin, seksuaaliseen suuntautumiseen, suhteisiin, perheisiin ja kehoihin. Puhutaan myös sateenkaarinormeista, sillä valitettavasti yhteiskunnassa on normeja siitä, miltä esimerkiksi homon tulisi näyttää.”

Karvisen mukaan normeista puhuminen on tärkeää siitäkin syystä, että ne liittyvät kiusaamiseen. Normeja purkamalla voidaan ennalta ehkäistä kiusaamista.

Työpajan tärkein osuus on Karvisen mukaan nuorten oma keskustelu, jossa normeista puhutaan pienryhmien kesken. Lopuksi työpajassa käydään läpi nuorten omia kysymyksiä, joita on voinut lähettää kouluihin jaettavalla ennakkokyselyllä.

”Näissä voi tulla kysymyksiä liittyen seksiin tai seksuaalisuuteen, mitkä eivät ole meidän työpajan aiheita. Voimme kuitenkin vinkata, että mistä tietoa voi saada.”

Ennen työpajoja opettajille järjestetään keskustelutilaisuuksia sateenkaariteemoista. Ensimmäinen infotilaisuus opettajille järjestetään keskiviikkona 25. tammikuuta.

Sateenkaariteemojen käsittely sisältyy nykyiseen perusopetuksen opetussuunnitelmaan.

Karvisen toiveena on, että työpaja tarjoaisi kouluille työkaluja sateenkaariaiheiden käsittelyyn ja aiheesta puhuttaisiin kouluissa myös työpajan ulkopuolella.

Kehittämispalvelupäällikkö Marjo Kyllönen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta kertoo, että kaupunki ei vielä ole tutustunut tarkemmin työpajan materiaaleihin. Koulujen kannalta kyseessä on hyvin arkinen asia, jossa toimitaan opetussuunnitelman mukaisesti.

”Tässähän on kyseessä nuorten oma aloite. Nuorilta tulee usein muutenkin hyviä, käytännöllisiä ajatuksia ja on tärkeää, että niitä pystytään myös toteuttamaan.”

Nuoret itse ovat siis toivoneet, että aihepiiristä keskusteltaisiin erikseen.

”Meille on tärkeää, että asioista pystytään keskustelemaan kunnioittaen jokaista nuorta juuri sellaisena kuin hän on.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat