Pienestä aidasta syntyi suuri riita – 20 sentin poikkeama oli naapurille liikaa

Pariskunta pystytti kiinteistölleen 40 metriä pitkän aidan. Naapurin mukaan tällä oli kielteisiä vaikutuksia hänen asemaansa.

25.1. 16:17

Vanhan Koivukylän alueella naapurisopu on ollut koetuksella, kun pariskunta tahtoi rakentaa kiinteistölleen 40 metriä pitkän aidan.

Pariskunta haki Vantaan kaupungin rakennusvalvonnasta lupaa, sillä aidan etäisyys tontin rajasta poikkesi Vantaan rakennusjärjestyksestä. Kyseessä oli varsin pieni poikkeama: aita tulisi 20 senttiä lähemmäksi naapurin rajaa kuin säännöt sallivat.

Etäisyys tontin rajaan oli sekin 20 senttiä.

Vantaan kaupunki myönsi luvan. Valkoisen aidan nähtiin soveltuvan paikalleen eikä sen sijoittamisen nähty tarpeettomasti haittaavan naapuria.

Naapuri oli eri mieltä. Naapurin mukaan kyseessä ei ollut ”vähäinen poikkeaminen”, kuten kaupunki oli arvioinut.

Naapuri kertoi, että hän olisi hyväksynyt minkä tahansa muun värisen aidan kuin myönnetyn luvan mukaisen valkoisen.

Sen lisäksi naapurin mukaan oli tapahtunut menettelyvirhe: Metrin korkuinen aita oli kymmenen senttiä korkeampi kuin naapurille oli lupaa haettaessa kerrottu. Nykyisellään aita varjostaisi naapurin pihaa, eikä aidan läheisyyteen voinut siksi naapurin mukaan perustaa istutuksia.

Naapuri valitti Vantaan kaupungin päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi naapurin valituksen.

Hallinto-oikeuden mukaan aita rakennettiin pientaloalueelle, jonka asemakaavassa ei ole erillisiä määräyksiä, jotka rajoittaisivat kiinteistön omistajan oikeutta rakentaa aita tontin rajalle.

Uusi aita rakennettiin vanhan pensasaidan jatkeeksi. Jos aita olisi rakennettu kauemmasta kiinteistön rajasta, olisi kiinteistölle johtavaa ajolinjaa jouduttu siirtämään.

”Aita on malliltaan ja väritykseltään tavanomainen ja vastaavanlainen aita on myös lähistön kiinteistöllä, joten aidan voidaan katsoa täyttävän myös kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset ja soveltuvan ympäristöönsä ja rakennettuun ympäristöön”, hallinto-oikeus totesi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat