Kuoppa keskellä Jätkäsaaren merellistä paraatipaikkaa kertoo rakentamisen ahdingosta Helsingissä

Korkojen nousu ja inflaatio hidastavat rakentamista pääkaupunkiseudulla.

Jätkäsaaressa on rakenteilla useita asuintaloja, mutta monien kohteiden aloitus on myös viivästynyt.

27.1. 10:28

Helsingin Jätkäsaaren länsireunalla rakentamisaikataulu on mennyt uusiksi. Monet rakentajille luovutetut tontit Jätkäsaaren länsilaidalla odottavat tekijäänsä.

Jossakin on jo kuoppa kaivettu, mutta työmaa ei edisty.

Esimerkiksi Atlantinkadulla Helsingin kaupungin asuntotuotantopalvelu Att on saanut urakkakilpailuissa niin kalliita tarjouksia, ettei niitä ole voitu hyväksyä.

Aloitus on viivästynyt myös Asuntosäätiön, YIT:n ja Saracon yhteisessä korttelissa, koska Asuntosäätiö ei ole saanut rahoituspäätöstä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Arasta.

Kolmen toimijan korttelissa muut eivät voi aloittaa ennen kuin Asuntosäätiö on valmis aloittamaan.

Lue lisää: Asukkaiden vetämä kerrostalo­hanke ajautui vaikeuksiin Jätkä­saaressa

Jätkäsaaren projektitiimi valmistelee parhaillaan uutta tilannekatsausta alueen rakentamisaikatauluihin.

Kaupungin verkkosivuille on viimeksi lokakuussa päivitetty tonttikarttaa rakentamisen aloituksista. Se eroaa jonkin verran parin vuoden takaisesta tilannekuvasta.

Vuoden 2020 listauksessa monet tälle vuodelle ennakoiduista aloituksista on siirretty vuoden 2026 jälkeiseen aikaan.

Projektinjohtaja Tuomo Sipilä luonnehtii hankeaikatauluihin tulleita muutoksia tavanomaisiksi. Jos tontti Jätkäsaaressa on saatu, siitä ei haluta luopua edes taloudellisesti epävarmoina aikoina.

”Onhan Jätkäsaari helsinkiläisen asuntorakentamisen herkkupaikka”, Sipilä sanoo.

Rakentaminen jatkuu monissa viime vuonna aloitetuissa kohteissa, ja lukuisia rakennuskohteita on parhaillaan rakenteilla. Kaupunki upottaa kunnallistekniikkaa Jätkäsaaren läntisen reunan katulinjojen alle.

Jätkäsaaressa rakennuskohteita on Atlantinkadun ja Länsisatamankadun tuntumassa. Kaupunki rakentaa kunnallistekniikkaa ja katurakenteita Jätkäsaaren läntisellä reunalla.

Uusia asuntokohteita alkaa nousta alkuvuoden aikana. Esimerkiksi Att aloittaa huhtikuussa Länsisatamankadulla asuintalon rakentamisen.

Kaupunki valmistelee myös isoa hinta- ja laatukilpailutusta Jätkäsaaren isosta keskuskorttelista Atlantinkadun ja Välimerenkadun risteyksessä.

Keskuskorttelista on tulossa asukkaitten kaupallisten palveluiden keskus, jossa on päivittäistavarakaupan market, ravintoloita, kenties Alko ja apteekki.

Rakennusteollisuus RT ennakoi lokakuun suhdannekatsauksessaan, että asuntorakentamisen alamäki jatkuu vielä tämän vuoden puolella.

RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo mainitsee yhdeksi tunnusluvuksi nostettujen asuntolainojen määrän, joka ennakoi asuntomarkkinoiden ja rakentamisen muutoksia.

”Uusia asuntolainojen nostot putosivat viime vuoden lopulla 2000-luvun alun tasolle. Asuntorakentamisen lupien lasku on ollut lainaamisen pudotusta pienempi. Se ennakoi, että asuntorakentamisen pohjia ei ole vielä saavutettu”, Vihmo sanoo.

Pääkaupunkiseudun rakennuslupien lasku näyttää tasaantuneen ainakin toistaiseksi. Vihmo arvioi, että Helsingin Jätkäsaaren kaltaisilla arvoalueilla rakentaminen voi siirtyä eteenpäin, mutta hankkeita ei tykkänään peruta.

”Jätkäsaari oli pitkään ainoita uusia alueita Helsingissä, mutta viime vuodet se on kilpaillut Helsingin muiden alueiden ja Espoon kanssa. Rakentaminen näillä prime-paikoilla alkaa, kun sille on sopiva hetki. Nyt vedetään happea.”

Pääkaupunkiseudun asuntorakentaminen putoaa korkealta, mutta on jäänyt silti likimain samalle tasolle kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä.

Esimerkistä käy Vantaa, joka myönsi vuonna 2007 rakennuslupia noin 1 100 ja viime vuonna vajaat 1 000. Asuntojen määrä oli viimevuotisissa luvissa yhteensä 2 300.

Vihmon mukaan Helsinki ja Espoo ovat edelleen rakennusluvissa hyvällä tasolla, mutta korkojen nousu hidastaa kalliiden kasvuseutujen rakentamista.

”Voidaan sanoa, että pääkaupunkiseudulla yleisen epävarmuuden seassa näkyy joitakin valopilkkuja”, Vihmo sanoo.

Suomessa rakentamista vaivaavat vielä muutaman vuoden ajan elinkustannuskriisi, toimitusketjujen ongelmat, kysynnän heilunta ja tarjonnan häiriöt. Jos inflaatio helpottaa ja korkonäkymä vakiintuu, kuluttajien luottamuskin saattaa palautua pikaisesti.

Oikaisu kello 12.29: Korjattu Vantaan rakennuslupatilastossa lupien määrää 2007 ja 2022. Alun perin uutisessa kerrottiin, että Vantaa olisi myöntänyt vuonna 2007 noin 1 000 rakennuslupaa ja viime vuonna noin 2 000. Viime vuonna rakennuslupia myönnettiin kuitenkin alle 1 000, mutta niissä oli asuntoja runsaat 2 000.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat