Helsingin Annantalo suunnittelee vähentävänsä useita kymmeniä taidekasvattajia

Lasten ja nuorten taidekeskuksen toiminta muuttuu, kun se lopettaa pitkäkestoisen taideharrastustoiminnan.

Annantalo on aikeissa vähentää taidekasvattajien työpaikkoja.

27.1. 11:02

Annantalossa puhaltavat muutoksen tuulet, työntekijöiden näkökulmasta suorastaan myrskytuulet.

HS uutisoi keskiviikkona Helsingin kaupungin päätöksestä muuttaa Annantalon toimintaa olennaisella tavalla.

Ensi syksynä lasten ja nuorten taidekeskuksena toimiva Annantalo lopettaa pitkäkestoisen taideharrastustoiminnan tarjoamisen.

Jatkossa se keskittyy iltaisin järjestettäviin lyhyisiin kursseihin ja työpajoihin. Koulupäivän aikana annettava taideopetus säilyy.

Lue lisää: Helsinki muuttaa Annantalon taide­keskuksen toimintaa syksyllä

Työntekijät ovat huolissaan työpaikkojensa puolesta. Muutoksen myötä 30 taidekasvattajan työpaikat ovat uhattuina.

Annantalossa työskentelee tällä haavaa 42 määräaikaista taidekasvattajaa, joiden tilalle kaupunki suunnittelee palkkaavansa 12 vakituista taidekasvattajaa. Loput menettäisivät työpaikkansa.

Käytännössä Annantalo ei jatka tänä keväänä katkeavia taidekasvattajien määräaikaisia sopimuksia. Vakinaistettavien työsuhde muuttuisi kokoaikaiseksi.

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö Taku sekä ammattiliitto Akavan Erityisalat pitävät vähennystä tiedotteessaan lyhytnäköisenä.

”Opepäivillä ei sanottu asiasta mitään. Kaikki on päätetty piilossa.”

Annantalon johtaja ja Helsingin lastenkulttuuripäällikkö Pirjetta Mulari sanoo, että toive vakituisista vakansseista on tullut henkilöstöltä.

”Tällä hetkellä budjettimme mahdollistaa, että taidekasvattajia olisi 12. Tämä on henkilöstöä kuullen tehty ehdotus.”

Eräs Annantalon taidekasvattaja ei allekirjoita väitettä vuoropuhelusta henkilöstön kanssa. Hänen mukaansa taidekasvattajat saivat tietää asiasta tammikuun puolivälissä vain muutama päivä sen jälkeen, kun taidekasvattajat olivat olleet koolla.

”Opepäivillä ei sanottu asiasta mitään. Kaikki on päätetty piilossa.”

Helsingin kaupunki on perustellut muutosta muun muassa sillä, että sen myötä yhä useammalla lapsella ja nuorella on mahdollisuus kokeilla eri taidelajeja tai harrastaa taidetta.

Millä tavalla uudistus parantaa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia, kun taidekasvattajien määrä vähenee ja pitkän taideharrastamisen mahdollisuus päättyy?

”Meillä on ollut niin eri osa-aikaprosenteilla olevia taidekasvattajia, että se ei ole mahdollistanut yhteissuunnittelua. Nyt voimme taidekasvattajien kanssa suunnitella toimintaa ja pystymme tarjoamaan taidekasvatusta myös kesäisin”, Mulari sanoo.

Mularin mukaan kaupungin rooli taidekasvatuksessa on palvella erityisesti lapsia ja nuoria, joilla ei ole muuten mahdollisuutta taiteen ja kulttuurin harrastamiseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat