Virkamiehet vastustavat Helsingin kaupunginosien omia vaakunoita

Virkamiestaso torppaa ehdotuksen kunkin helsinkiläisen kaupunginosan omasta vaakunasta.

27.1. 13:06

Ajatus kaupunginosavaakunoista on vastatuulessa Helsingissä. Valtuutettu Matias Pajula (kok) esittää 13 muun valtuutetun kanssa, että kaupunki selvittäisi mahdollisuutta luoda Helsingin kaupunginosille omat vaakunat. Ne kuvaisivat kaupunginosien omaleimaisia piirteitä ja historiaa.

Virkamiestasolla laadittu esitys kaupunginhallitukselle kuitenkin tyrmää ehdotuksen. Esityksessä kaupunginhallitukselle perustellaan monin tavoin, miksi kaupungin ei pidä selvittää kaupunginosavaakunoiden luomista.

Yksi perusteista on esimerkiksi, että osa kaupunginosista jakautuu pienempiin osa-alueisiin. Esimerkiksi Herttoniemen kaupunginosaan kuuluvat Länsi-Herttoniemi, Roihuvuori, Herttoniemen yritysalue ja Herttoniemenranta. Kaupunginosaidentiteetti liittyy ennemmin osa-alueeseen kuin kaupunginosaan, joten kaupunginosavaakuna ei ole tarkoituksenmukainen, virkamiesesityksessä perustellaan.

Lisäksi virallisten vaakunoiden luomisesta tulisi kustannuksia ja suunnittelukilpailukin olisi järjestettävä. Vaakunoiden olisi myös täytettävä heraldiset vaatimukset, ja vaakunoiden käyttöoikeudet olisi osoitettava sopivalle taholle, ehdotuksen torjumista perustellaan.

Kaupunginhallitukselle huomautetaan myös, että kaupunginosavaakunat saattaisivat heikentää Helsingin brändiä.

Helsingissä on 60 kaupunginosaa. Yksityishenkilöt ovat luoneet vaakunan joillekin kaupunginosille. Esimerkiksi Vuosaarella on oma vaakuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat