Poika tuomittiin ryöstöstä Instagram-kuvan perusteella, syyte hylättiin hovissa

Teini-ikäinen poika ryöstettiin väkivaltaisesti. 15-vuotias poika tuomittiin käräjäoikeudessa Instagram-julkaisun perusteella, mutta hovissa somejulkaisu ei enää riittänyt todisteeksi.

28.1. 10:41

16-vuotias poika ryöstettiin skeittipuistossa Kauniaisissa syyskuussa 2020. Tilanne videoitiin osittain.

Uhri oli ollut illalla ulkona ystäviensä kanssa, kun paikalle oli saapunut useamman nuoren porukka. Uhria oli tartuttu rinnuksista ja häntä oli lyöty kasvoihin. Tekijöitä oli kaksi.

Uhrille tuli ruhjeita ja hänen silmälasinsa katosivat. Uhrilta vietiin lompakko, jossa oli 11 euroa ja Kela-kortti.

Vuonna 2001 syntynyt mies tunnusti lyömisen. Hänet tuomittiin ryöstöstä sekä muista, myöhemmin tapahtuneista rikoksista kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Sen sijaan toisen tekijän henkilöllisyyttä pohdittiin hovioikeutta myöten.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi ryöstöstä nuorena henkilönä vuonna 2005 syntyneen pojan. Poika myönsi olleensa paikalla, mutta kiisti syytteen.

Todistajana toimineen uhrin ystävän mukaan toinen tekijöistä oli naamioitunut henkilö, jolla oli päällään Karhu-olutmerkin huppari.

Todistaja oli päätellyt pojan henkilöllisyyden Instagramin julkaisujen perusteella. Pojan tuntomerkkinä oli Karhu-huppari.

Poika valitti tuomiosta hovioikeuteen. Valituksen mukaan käräjäoikeuden tuomiosta ei ilmennyt selvästi, mitä pojan katsottiin tehneen.

Kymmenen sekuntia kestävällä videolla näkyy poika Karhu-hupparissa, mutta pojalla ei nähty missään vaiheessa maskia kasvojensa peittona. Videolla ei näy vielä varsinaista pahoinpitelyä.

Helsingin hovioikeudessa jouduttiin arvioimaan todistajan kertomuksen näyttöarvoa ja sitä, saako tämä kertomus tukea muista todisteluista. Todistajan muistikuvat tekijän tuntomerkeistä muuttuivat hieman oikeuskäsittelyn aikana.

Hovioikeus katsoi, että syytteen tueksi esitetty todistelu ei riittänyt sulkemaan pois varteenotettavaa epäilyä siitä, ettei käräjäoikeudessa tuomittu poika ole ollut toinen tekijöistä.

Hovioikeus hylkäsi syytteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat