Helsinki tiukentaa erityis­uima­kortin kriteereitä

Kaupungin työryhmän tekemän selvityksen mukaan suuri osa erityisuimakortin haltijoista olisi jatkossakin oikeutettu alennukseen.

Erityisuimakortti on voimassa kaikissa Helsingin uimahalleissa ja maauimaloissa.

28.1. 15:23

Erityisuimakortti on helsinkiläisille vammaisille ja pitkäaikaissairaille tarkoitettu tukimuoto. Erityisuimakortin haltija voi 60 euron vuosimaksulla käydä uimassa kerran päivässä.

Uimakorttia ei saa automaattisesti vaan siihen oikeuttavat vain tietyt, kaupungin listaamat sairaudet, kuten MS-tauti, kehitysvamma tai rintasyöpä, jonka hoito on vaatinut leikkauksen.

Nyt kaupunki suunnittelee myöntöperusteiden päivittämistä.

Moniammatillinen työryhmä havaitsi nykyisissä myöntämiskriteereissä ”perustavanlaatuisia haasteita”.

Nyt kriteereitä halutaan uudistaa kaupunkilaisten yhdenvertaisemman kohtelun takaamiseksi sekä yksityisyydensuojan ja tietosuojan turvaamiseksi.

Lue lisää: Helsingin kaupungille kymppitonnin uhkasakot syöpäsairaan ihmisen syrjimisestä – ”Kaupungin mielipide on, että minulla oli syöpä väärässä kohtaa”

Työryhmä esittää, että elokuusta alkaen erityisuimakortti rajataan koskemaan vain pysyvän vamman tai pitkäaikaissairauden vuoksi toimintarajoitteisia helsinkiläisiä.

Myös myöntämiskriteereiksi hyväksyttäisiin jatkossa vain liikkumisesteisen pysäköintitunnus, vammaisen pysäköintilupa, vammaispalvelulain mukainen taksikortti tai EU:n vammaiskortti.

Tähän saakka erityisuimakortin on voinut saada lääketieteellisen selvityksen sekä diagnoosiin pohjautuvan Kela-kortin tunnuksen perusteella.

Työryhmän mukaan myöntämiskriteereiden diagnoosipohjaisuus vaarantaa asiakkaan yksityisyydensuojan. Asiakkaat lähettävät liikuntapalveluilla potilasasiakirjoja, jotka sisältävät laajasti yksityiselämän piiriin kuuluvia tietoja.

Nykyisten myöntämiskriteerien nähdään edellyttävän kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta terveystietojen tulkintaa, mihin heillä ei ole työryhmän mukaan koulutusta eikä oikeutta.

Työryhmän esitystä käsitellään kulttuurin ja vapaa-ajan lautakunnassa tiistaina.

Selvityksen perusteella suuri osa erityisuimakortin käyttäjistä olisi jatkossakin oikeutettu kortin hankintaan.

Osalta kuitenkin oikeus katoasi uudistuksen myötä, ja heillä uimisen hinta nousisi.

Osa erityisuimakorttiin oikeutetuista kuuluu johonkin alennusryhmään, kuten eläkeläisiin tai työttömiin.

Kaupungin arvion mukaan joukossa on myös työssä käyviä henkilöitä, joilla lähtökohtaisesti on alennusryhmiä parempi maksukyky.

Kaupungin mukaan uudistus parantaisi toimintarajoitteisten kaupunkilaisten kokemusta yhdenvertaisesta kohtelusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat