Helsinki valmistelee mahdollisuutta myydä osia rahasammostaan Helenistä

Helsingin kaupunki on esittämässä uudessa omistajastrategiassa mahdollisuutta myydä osia Helenistä.

Helsingin kaupunki valmistelee mahdollisuutta myydä osia energiayhtiö Helenistä.

30.1. 16:00 | Päivitetty 30.1. 19:42

Helsingin kaupunki haluaa mahdollistaa energiayhtiönsä Helenin osien myymisen. Helenille on nyt ensi kertaa tehty omistajastrategia, jota käsitteli Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto maanantai-iltana.

Helenin omistajastrategian hyväksyminen jäi maanantain kokouksessa pöydälle.

Helenin pilkkomisen mahdollistaisi esitys, että konserni voisi luopua omistuksista, joiden säilyttäminen ei ole perusteltua konsernin strategian, kannattavan toiminnan ja ympäristötavoitteiden saavuttamisen kannalta.

”Tässä tehdään vain mahdolliseksi myydä. Tietäisin, jos sellaisia aikeita olisi olemassa”, sanoo Helenin hallituksen puheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr).

Huomattava osa Helenin energiantuotannosta sijaitsee Helsingin ulkopuolella. Kyse on Soininvaaran mukaan ”erittäin arvokkaasta osasta eli puhutaan miljardeista euroista”.

Strategisesti tärkeitä verkkoja Helen ei edelleenkään voisi myydä. Esimerkiksi kaukolämpöverkkoa ei Soininvaaran mukaan kannata myydä. Hän vertaa tilannetta Espooseen, jossa kaupunki myi energiayhtiönsä.

”Ja hinta nousi. Jokainen ekonomisti voisi ennustaa, miten pörssiyhtiö suhtautuu tällaiseen rahasampoon. Luonnollista monopolia ei pidä myydä ulkopuolisille”, Soininvaara sanoo.

Myyminen voisi Soininvaaran mukaan koskea muualla kuin Helsingissä sijaitsevia ydin-, vesi- ja tuulivoimaloita. Tai start-up-yrityksiä, joita on ostettu, jotta niiden teknologiat on saatu Helenille.

”Olen aiemmin sanonut, että on mahdollista myydä niitä pois ja vetäytyä pelkkään kaupunkienergiaan. Mutta en pidä myymistä järkevänä”, Soininvaara sanoo.

Hän sanoo tarkoittavansa kaupunkienergialla esimerkiksi Helsingin sisällä tapahtuvaa kaukolämmön tuotantoa.

Huolen Helenin osittaisesta myynnistä on esittänyt esimerkiksi Suomen kommunistisen puolueen Helsingin-piirin puheenjohtaja Yrjö Hakanen. Hänestä Helenin osittainen pilkkominen lisäisi Helsingin energiahuollon riippuvuutta yksityisistä markkinoista ja sijoittajista.

Hakanen arvostelee myös sitä, ettei uutta omistajastrategiaa mahdollisesti viedä kaupunginvaltuustoon vaan että siitä päätetään vain kaupunginhallituksessa.

Helenin pilkkominen olisi erittäin suuri toimintatavan muutos. Kyse on kaupungin omistamasta energiayhtiöstä, joka esimerkiksi vuosina 2015–2020 maksoi kaupungille osinkoja yhteensä liki 280 miljoonaa euroa.

Soininvaara ei usko, että sellaiseen lähdettäisiin. Soininvaara ei ota kantaa siihen, pitäisikö omistajastrategia viedä valtuustoon. ”Mutta viedään sinne pienempiäkin asioita”, hän sanoo.

Jos Helsinki myisi omaisuuttaan miljardien eurojen arvosta, Soininvaara ajattelee, että valtio veisi rahoja muuttamalla valtionosuuksien maksatusehtoja.

Helen-konsernin on omistajastrategian luonnoksenkin mukaan tarkoitus tuottaa voittoa niin, että Helen jakaa osinkona vähintään noin 50 prosenttia tuloksestaan.

Myös Helenin omistuspohjaa halutaan voida muuttaa. Se voisi käytännössä tarkoittaa jopa osakeantia.

Osakeannissa ei Soininvaaran mukaan ”olisi järkeä”. Hän tokaisee, ettei ”tiedä, kuka olisi niin hölmö, että menisi kuntayhtiöön osakkaaksi”. Koska vähemmistöosakkaan vaikutusvalta olisi käytännössä pieni.

Omistajarakenteen muutos voisi tapahtua, jos Helen ostaisi esimerkiksi naapurikaupunkien energiayhtiöitä. Silloin ostettavasta yhtiöstä voisi tulla toinen uuden yhtiön omistaja.

”On jonoksi asti niitä, jotka haluaisivat omistaa Heleniä”, Soininvaara sanoo.

Marraskuussa Helen-yhtiö myös ulkoisti käyttö- ja kunnossapitopalvelunsa. Noin 250 työntekijää siirtyi Enersense IN -nimisen yhtiön palvelukseen. Päätöksen teki Helenin hallitus.

Kyse oli Soininvaaran mukaan ennen kaikkea Hanasaaren ja Salmisaaren hiilivoimaloiden sulkemisesta.

”Kun kivihiililaitokset lakkautetaan, uusi yhtiö pystyy työllistämään työntekijät, koska sillä on muitakin toimintoja. Muuten he jäisivät työttömiksi”, Soininvaara sanoo.

HS ei ole maanantaina tavoittanut kansliapäällikköä Sami Sarvilinnaa arvioimaan kaupungin toimien vaikutusta Helenin tulevaisuuteen.

Lue lisää: Helen takoi miljoona­voitot – Soinin­vaara hinnan­korotuksista: ”Tilanne on sosiaalisesti ikävä”

Lue lisää: Kaupunkien omistama sähkö­yhtiö Uudellamaalla alkoi suosia omia asukkaitaan hinnoissa

Lue lisää: Helsingin pormestaristo: Sähköpulaa pitää välttää, vaikka hinnoittelu muuttuisi

Lue lisää: Helenin uusi sähkö­sopimus aiheutti tilaus­ruuhkan: Sopimuksia on tehty jo 10  000

Lue lisää: Kallis lämpö

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat