Maakuntajohtajan pesäpallo-ostot: Virka­miesten selonteko ei kelvannut poliitikoille

Liiton hankinnoista on tilattu myös ulkopuolinen selvitys.

Uudenmaan liitto on ostanut lähes tuhat vip-lippua Tahkon peleihin. Hyvinkään Pihkalassa pelattiin pesäpalloa heinäkuussa 2018.

31.1. 17:00

Uudenmaan maakuntahallitus ei maanantaina hyväksynyt maakuntajohtaja Ossi Savolaisen ja liiton hallintojohtajan Inka Tikkasen valmistelemaa selontekoa liiton markkinointiin, viestintään ja edustamiseen liittyvien selvitysten tilanteesta.

Selonteko kytkeytyi Helsingin Sanomien 20. tammikuuta julkaisemaan artikkeliin, jossa kerrottiin liiton ostaneen toistuvasti vip-palveluita maakuntajohtajan omalta seurayhteisöltä.

Hallitus käsitteli asian lopulta suljetuin ovin ilman virkamiesjohtoa ja palautti sen yksimielisesti valmisteluun järvenpääläisen Pirjo Komulaisen (sd) esityksestä.

Palautuksen syynä oli se, että luottamushenkilöiden mielestä maakuntajohtaja ei voi itse esitellä näihin hankintoihin liittyvää selontekoa. Esittelijän tulee olla poliitikko.

HS kertoi tammikuussa, että maakuntajohtaja on viime vuosina toistuvasti hankkinut vip-lippuja hänelle läheisen pesäpallojoukkue Hyvinkään Tahkon taustayhtiöltä Tahko Pesis oy:ltä. Joitain ostoja on tehty myös Hyvinkään Tahko ry:ltä.

Savolainen on Tahkon pitkäaikainen vaikuttaja ja seuran puheenjohtaja. Hän itse katsoo toimineensa hankinnoissa asianmukaisesti.

HS:n selvityksen mukaan liitto on ostanut ainakin 930 vip-lippua edustusjoukkueiden peleihin vuodesta 2014 lähtien. Lippujen ja alkoholitarjoilujen kokonaishinta on ollut noin 90 000 euroa.

Esimerkiksi viime kesänä pesäpallo-ostot kustansivat yhteensä yli 17 000 euroa. Muiden urheilujoukkueiden tai seurojen kanssa vastaavaa yhteistyötä ei ole tässä laajuudessa tehty.

Maanantain kokouksessa kerrottiin muun muassa liiton itse tekemästä sisäisestä tarkastuksesta. Toimisto aloitti tarkastuksen sen jälkeen, kun HS oli joulukuussa tehnyt liitolle tietopyynnön muun muassa Tahkoon liittyvistä hankinnoista.

Tarkastuksen lopputulema oli, että kulut ja hankinnat vuosilta 2017–2022 oli tehty asianmukaisesti talousarvioon, tavoitteisiin ja ohjeisiin nähden.

HS:n tietopyynnön jälkeen maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok) tilasi hallituksen puolesta myös ulkopuolisen selvityksen tilintarkastusyhtiö KPMG:ltä. Tämä selvitys valmistuu maaliskuussa.

Erillisselvityksessä käydään läpi liiton markkinointia, viestintää, edunvalvontaa ja edustamista sekä näitä koskevia hankintoja.

”Kun KPMG:n selvitys valmistuu, hallitus katsoo, onko johtoryhmässä noudatettu Uudenmaan liiton ohjeita tai onko ohjeissa tarkennettavaa”, sanoo Markkula HS:lle.

Maanantain kokoukseen liittyi vielä erikoinen käänne, kun liitto tiedotti aluksi virheellisesti päätöksistä. Ensin tiedotteessa todettiin, että kaikki asiakohdat oli hyväksytty esityksen mukaan. Myöhemmin liitto korjasi, että selonteko oli palautettu valmisteluun.

Ossi Savolainen on johtanut Uudenmaan liittoa vuodesta 2008 alkaen.

Uudenmaan liiton hallitus on ottanut poliittiseen harkintaan myös liiton organisaatiouudistuksen, jota tehdään osittain hyvinvointialueuudistuksen vuoksi.

Uudistukseen vaikuttaa sekin, että liiton aluesuunnittelujohtaja Merja Vikman-Kanerva jäi taannoin eläkkeelle ja maakuntajohtaja Savolainen on siirtymässä eläkkeelle vuoden vaihteessa.

Lisäksi kaksi muuta johtoryhmän jäsentä on tulossa eläkeikään parin vuoden kuluessa.

Oikaisu kello 18.11.: Korjattu kolmannessa kappaleessa Pirjo Komulaisen nimi oikeaan muotoon Kauppisen sijasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat