Perhe­asuntojen hinnat laskivat reilusti Helsingin arvo­alueilla

Asuntojen hintojen lasku näkyy nyt jo Helsingin kalleimmilla asuntoalueilla. HS listasi kaupunginosat, joissa hinnat laskivat eniten.

Punavuoren alueella kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen neliöhinnat laskivat viime vuonna noin 8 prosenttia. Kuva Pursimiehenkadulta.

1.2. 18:12

Suurten asuntojen hinnat laskivat viime vuonna näkyvästi Helsingin kantakaupungin arvokkailla ja halutuilla alueilla, Tilastokeskuksen ennakkotiedot osoittavat.

Postinumeroalueittain katsottuna kolmioiden ja sitä suurempien vanhojen osakeasuntojen neliöhinnat laskivat viime vuonna yli 8 prosenttia Punavuori-Bulevardilla ja Punavuori-Eira-Hernesaaressa.

Kaartinkaupungissa hinnat taas laskivat 6 prosenttia, Jätkäsaaressa 5 prosenttia ja Katajanokalla 2,2 prosenttia.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kertoo, että viime vuonna asuntomarkkinoihin iskivät erityisesti korkojen ja kustannusten nousu.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Näistä ensimmäinen koskee erityisesti kaikkein arvokkaimpia kohteita, joissa tarvittavat velkasummat ovat suuria.

”Isot perheasunnot näillä sijainneilla ovat miljoona-asuntoja, ja jos lainaa on miljoona, niin parin prosentin nousu korossa on jo radikaali tekijä”, Brotherus sanoo.

Lisäksi kustannusten nousu vaikuttaa myös arvokkaimpiin kohteisiin. Kun ostovoima supistuu selkeästi, niin jostain pitää säästää, vaikka sitten asunnosta.

”Saatetaan esimerkiksi kysyä, että tarvitaanko näillä alueilla sijaitsevissa kodeissa ylimääräistä etätyöhuonetta sen sijaan, että mennään paikan päälle töihin”, Brotherus sanoo.

Elinkustannusten nousun ovat aiheuttaneet muun muassa viitekorot, energian nousevat hinnat ja yleisen hintatason kohoaminen.

Asuntojen hinnat nousivat vuosina 2020 ja 2021 koronapandemian seurauksena nopeasti. Pääsikö silloin arvokkaiden asuntojen hintoihin livahtamaan ilmaa, joka nyt vain litistyy pois?

”Olisin hyvin varovainen arvioimaan, että pääsikö näissä kohteissa muodostumaan tietynlaista kuplautumista”, Brotherus vastaa.

On totta, että suurten asunnoiden kaupassa oli Brotheruksen mukaan hintojen noustessa nopeasti Suomen markkinoille epätavallisia, ehkä jopa epäterveitä piirteitä.

”Asuntoja saatettiin ostaa jopa näkemättä niitä lainkaan.”

Tästä huolimatta Brotherus painottaa ennen kaikkea sitä, että suurten asuntojen hintojen lasku osui juuri samaan hetkeen, kun korot ja inflaatio ovat korkealla.

”Ei kyse ole sen kummemmasta, että talousrealiteetit muuttuvat ja hinnat muuttuvat niiden kanssa.”

Samoin Brotherus muistuttaa, että nykyisessä hintatasossa ei voida puhua minkäänlaisesta romahduksesta, vaan enemmänkin korjausliikkeestä korkeampien korkojen todellisuuteen.

Brotherus ennakoi, että myös suurten asuntojen hinnat hiipuvat edelleen ainakin kevääseen asti.

”Asuntomarkkinoilla kauppamäärät kertovat hintakehityksen tulevan suunnan ja viime vuoden loppu oli varsin hiljainen.”

On Brotheruksen mukaan vaikea arvioida kuinka paljon hinnat laskevat, mutta todennäköisenä hän pitää useamman prosenttiyksikön laskua.

Arvoalueita vähemmän suurten asuntojen hinnat ovat laskeneet myös esimerkiksi Keskusta-Etu-Töölössä, Taka-Töölössä, Etelä-Haagassa, Kalliossa, Käpylässä ja Malmilla.

Suurten asuntojen hinnat taas nousivat hieman esimerkiksi Kampin ja Ruoholahden alueella, Töölössä, Kruununhaassa, Pohjois-Lauttasaaressa ja pohjoisissa osissa Meilahtea.

Kaikkien asuntojen hinnat laskivat Suomessa viime vuoden lopulla näkyvästi. Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat joulukuussa koko maassa 2,5 prosenttia viime vuodesta ja 0,2 prosenttia marraskuusta.

Asuntokauppa myös hiljeni huomattavasti. Joulukuussa kiinteistönvälittäjien kautta myytiin 38 prosenttia vähemmän asuntoja kuin vuotta aiemmin. Loka–joulukuussa myynti supistui 35 prosenttia.

Asuntojen hintojen laskun ja myynnin hiljenemisen taustalla on yleisten elinkustannusten, energian hinnan ja viitekorkojen voimakas nousu.

Tämän vuoden alussa asuntomarkkinoilta on kuitenkin saatu myös orastavaan nousuun viittaavia merkkejä.

Suomen Kiinteistövälittäjien (SKVL) jäsenkyselyn mukaan asuntokauppa on lähtenyt alkuvuodesta nousuun viime vuoden lopun hiljaiselon jälkeen.

Noin kolmasosa välittäjien jäsenkyselyyn vastanneista raportoi kasvua kerrostaloasuntojen, rivitaloasuntojen ja omakoti- sekä paritalojen kauppamäärissä. Yli puolet vastaajista kertoi ostajien yhteydenottojen määrän kasvaneen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat