Helsingin Kalasataman koulussa suunnitellaan oppilaiden vanhempien pyytämistä välituntivalvojiksi. Asia käy ilmi Helsingin Sanomien näkemästä koulun vanhemmille lähettämästä viestistä.
Viestin mukaan koulun välitunneilla on kuluneen lukuvuoden aikana ollut ”melko paljon erinäistä tapahtumaa”. Viestissä todetaan, että koulun henkilökunta selvittelee tappeluihin ja kiusaamiseen liittyviä tapahtumia viikoittain.
Kalasataman koulun rehtori Kati Pennanen ei kommentoi suunnitelmaa Helsingin Sanomille, koska asia on hänen mukaansa keskeneräinen.
Vanhemmille suunnatun viestin mukaan keskusteluissa on noussut esiin koulun oppilaan vanhemman ehdotus, jonka mukaan välitunneilla voisi olla läsnä enemmän aikuisia koulun henkilökunnan lisäksi.
”Kalasatamassa ikäluokat kasvavat ja kylän lapset alkavat muodostaa omaa kulttuuriaan. Tähän sopisi tueksi ns. Koko kylä kasvattaa -ajattelu, jossa vanhemmat ovat näkyvillä ja läsnä lasten ja nuorten arjessa ja uskaltaisivat myös puuttua huonoon käytökseen”, viestissä sanotaan.
Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut koulun oppilaan isä kertoo, että Kalasataman koulun pihalla tapellaan usein. Hänen nimeään ei tässä jutussa mainita, sillä isä pelkää kommenttiensa haittaavan lapsensa asemaa koulussa.
”Jostain syystä kakarat ovat saaneet päähänsä, että tappeleminen on makeeta. Tästä on tullut viestiä sekä omalta lapselta että myös muilta vanhemmilta”, isä kertoo.
Helsingin Sanomien näkemässä viestissä sanotaan, että erityisesti fokuksessa ovat tällä hetkellä 4.–5.-luokkalaiset ja jotkut 6.–7.-luokkalaiset oppilaat sekä heidän välisensä ristiriidat. Viestin mukaan ”pienistä oppilaista osa kokee pelkoa, kun näkevät välitunneilla tappeluita ja kiusaamista”.
”Koulun viestinnästäkin voi rivien välistä lukea, ettei kaikki ole kunnossa, jos vanhempia kutsutaan sinne pitämään jöötä”, isä sanoo.
Koulun lähettämässä viestissä pyydetään vanhempia jättämään vastauksensa viestiin, mikäli he ovat kiinnostuneita tulemaan mukaan välituntikokeiluun.
”Voimme koota kokeeksi vapaaehtoisryhmän, joka kokoontuu koulun pihalle välituntien aikana”, viestissä sanotaan.
Viestin mukaan toiminta ”voisi sopia varsinkin etätyötä tekeville aikuisille myös omana happihyppelynä”.
HS:n haastattelema isä ihmettelee, miten vanhempien tekemä välituntivalvonta voisi olla edes mahdollista.
”Ei etätöissä voi tehdä mitä tahansa, silloin ollaan töissä. Lisäksi vanhemmilla ei olisi mitään oikeutta puuttua pihalla tapahtuviin väkivaltatilanteisiin.”
Koulun lähettämässä viestissä muistutetaan, että vastuu koulun välituntivalvonnasta on kuitenkin aina opettajilla ja avustajilla.
Isän mukaan koulu viestii vanhemmille, että pihalla olisi 5–8 aikuista välitunteja valvomassa. Hänen omien havaintojensa mukaan pihalla on kuitenkin yleensä vain pari opettajaa, joilla ei ole mahdollisuutta tarkkailla koko pihaa.
”Opettajat ovat koulussa kovilla, ja opettajien vaihtuvuus onkin ollut suurta. Lapsella on saattanut olla saman lukuvuoden aikana pari kolmekin opettajaa.”