Finavia investoi miljoonia kosteikon rakentamiseen Helsinki-Vantaalle

Lentoasemalta pääsee jäänestoainetta ympäristöön, ja sitä päätyy myös alueen lähipuroihin.

Tammikuussa Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisen Pakkalanpuron varrella haisi jäänestoaine. Finavia rakentaa puron suojaksi maanalaista kosteikkoa.

2.2. 11:55

Lentoasemayhtiö Finavia panostaa taimenten ja muun luonnon suojeluun Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Alueella otetaan tänä vuonna käyttöön maanalainen kosteikko, joka Finavian mukaan parantaa lähipurojen ja ojien kalojen ja pieneliöiden elinoloja.

Finavia käyttää tähän investointiin kaksi miljoonaa euroa.

Finavian kestävän kehityksen johtaja Mikko Viinikainen kertoi HS:lle tammikuussa, että lentoasemalla on investoitu vuosien mittaan kymmeniä miljoonia euroja vesien suojeluun ja jäänestoaine glykolin haittojen poistamiseen.

Maanalaista kosteikkoa rakennettaessa maan alle laitetaan sorakerros, jossa soramurikoiden väleihin kertyy vettä. Sinne puhalletaan happea altapäin, jolloin glykolin ja orgaanisten aineiden hajoaminen tehostuu. Kun aineiden hajoaminen tapahtuu ennen päätymistä puroon, säästyy puron happi, mikä on hyväksi taimenille ja muille puron eliöille.

Lentoasemalta pääsee jäänestoainetta ympäristöön, ja sitä päätyy lähipuroihin. Viime tammikuun alussa HS:lle kerrottiin Vaelluskalayhdistyksestä, että Pakkalanpurosta eli Krakanojasta olivat kadonneet taimenet.

Lue lisää: Purosta katosivat taimenet – Lentokoneiden jäänestoainetta epäillään syyksi

Finavia huomauttaa tiedotteessaan, että lentoaseman maanalainen kosteikko on hankkeena laatuaan ensimmäinen Pohjoismaissa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman kosteikkoprojekti on osa Finavian valtakunnallisia ympäristöinvestointeja. Yhtiöllä on eri puolilla Suomea käynnissä useita investointeja ympäristöön, etenkin vesiensuojeluun ja hiilipäästöjen vähentämiseen.

Ympäristöinvestoinnin lisäksi Helsinki-Vantaalla peruskorjataan kiitotie 2:n pohjoispääty.

Finavia parantaa myös hulevesiviemäristöä ja uusii kiitotien alla sähköjärjestelmiä sekä kiitotien pinnoitetta.

”Remontti jatkuu kesällä 2024, jolloin peruskorjataan kiitotien eteläpääty ja uusitaan navigaatio- ja lennonvarmistuslaitteita”, tiedotteessa kerrotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat