Suuri käänne sähkö­markkinoilla – Helen puolittaa hinnat

Uusi hinta sopimusasiakkaille on huhtikuussa 16,96 senttiä kilowattitunnilta.

Helen korotti toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja neljä kertaa viime vuonna. Huhtikuun alussa hinta laskee 48 prosentilla.

2.2. 10:08 | Päivitetty 2.2. 12:55

Helsingin energiayhtiö Helen puolittaa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja huhtikuuta alusta lähtien.

Muutos koskee noin 200 000 sopimusasiakasta, joille hinnanmuutos tehdään automaattisesti. Asiakkaiden ei tarvitse tästä syystä ottaa yhteyttä Helenin asiakaspalveluun.

Alennus koskee myös kodin palvelusopimuksia, joiden hinta laskee keskimäärin 36 prosenttia, kertoo Helen tiedotteessaan. Palvelusopimukset ovat myös toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, mutta niissä on mukana kotivakuutus.

Viime vuonna Helen korotti toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja neljästi. Viimeinen korotus joulukuun alussa nosti perussähkön hinnan noin 38,3 senttiin kilowattitunnilta.

Uusi hinta huhtikuussa on 16,96 senttiä kilowattitunnilta, kun mukana on maan hallituksen päättämä arvonlisäveron (alv) alennus. Alvin alennus 10 prosenttiin päättyy huhtikuun lopussa, jonka jälkeen vero nousee jälleen 24 prosenttiin.

Lue lisää: Heleniltä roima korotus sähkön hintaan – katso laskurista, paljonko sähkö­laskusi kallistuu joulukuussa

Kerrostaloasukkaalle tyypillisellä 2 000 kilowattitunnin vuosikulutuksella sähkölasku pienenee hinnanalennuksen myötä noin 28 euroa kuukaudessa. Omakotitaloasukkaan sähkölasku pienenee noin 71 eurolla kuukaudessa, jos talossa ei ole sähkölämmitystä ja vuosikulutus on noin 5 000 kilowattituntia vuodessa.

Helen perustelee alennusten ajoitusta sähkön hankintakustannusten laskulla.

Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa ei lähde ennakoimaan, onko vuoden aikana luvassa lisää alennuksia.

”Me seuraamme tietenkin aktiivisesti markkinatilanteen muutoksia, ja niiden vaikutuksia toistaiseksi voimassa oleviin sopimuksiin. Pyrimme kuitenkin siihen, että hinnoitteluun tulisi muutoksia vain joitakin kertoja vuodessa”, Hintsa sanoo.

Epävarmuus sähkömarkkinoilla jatkuu edelleen, mutta energian hinnat ovat siitä huolimatta laskeneet selvästi syksyn huippulukemista.

Helen tiedottaa muutoksesta kirjeitse niille asiakkaille, joita hinnanalennus koskee.

Lue lisää: Sähkötarjoukset lähenevät 10 sentin rajaa, vertaa sopimuksia omaasi

Lue lisää: Sähkökriisi jäi tussahdukseksi – palataanko pian todella halpaan sähköön?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat