Asuntojen myyminen on entistä hitaampaa. Markkinointiajat pitenivät pääkaupunkiseudulla tammikuussa 85 päivään. Se on liki kaksi kertaa kauemmin kuin vuosi sitten, jolloin asunnot menivät kaupaksi keskimäärin 45 päivässä.
Tämän vuoden tammikuussa vain yksi postinumeroalue ylsi vuoden takaiseen pääkaupunkiseudun keskimääräiseen myyntitahtiin. Helsingissä Käpylässä asunnot kävivät kaupaksi keskimäärin 41 päivässä.
Tiedot ovat peräisin asuntoilmoituksia julkaisevasta Oikotie Asunnot -verkkopalvelusta, jonka datan HS sai analysoitavakseen.Mukana vertailussa ovat Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen.
Viime vuoteen verrattuna tahti on hiipunut Käpylässäkin. Vuosi sitten tammikuussa Käpylän asunnot kävivät kaupaksi keskimäärin 23 päivässä.
Vain yhdellä alueella kaupankäynti on ollut nopeampaa kuin viime vuonna. Vantaan Rekolassa asunnot kävivät tammikuussa kaupaksi 58 päivässä, kun vuotta aiemmin asuntoja kaupattiin keskimäärin 75 päivää.
Suurin piirtein viime vuoden tahdissa asuntokauppaa on tehty Helsingissä Malmilla ja Vantaalla Kivistössä ja Mikkolassa. Niissä markkinointiajat ovat olleet korkeintaan muutaman päivän pidempiä.
Markkinointiaikojen kasvu on ollut paikoin hyvin rajua, mutta alueellinen vaihtelu on suurta.
Esimerkiksi Kaivopuisto–Ullanlinnassa, Roihuvuoressa, Munkkiniemessä, Etelä-Leppävaarassa ja Tapaninvainiossa myyntiajat ovat vähintään kolminkertaistuneet vuoden takaisesta.
Toisaalta esimerkiksi Roihuvuoressa asunnot liikkuivat vuosi sitten todella nopeasti, keskimäärin 11 päivässä. Nyt tammikuussa markkinointiaika oli Roihuvuoressa keskimäärin 48 päivää, mikä on yhä selvästi alle pääkaupunkiseudun keskiarvon.
Pisimmät markkinointiajat olivat tammikuussa Espoossa Kauklahdessa (124 päivää), Espoonlahdessa ja Helsingissä Punavuori–Eira–Hernesaaressa ja Etelä-Vuosaaressa (kussakin 113 päivää).
Markkinointi kesti yli sata päivää myös Helsingissä Siltamäessä, Punavuori–Bulevardilla, Vartioharjussa, Pihlajamäki–Viikinmäessä, Kannelmäessä sekä Espoossa Etelä-Leppävaarassa ja Vantaalla Länsimäessä.
Lyhyimmät markkinointiajat olivat Käpylän jälkeen Roihuvuoressa (48 päivää), Rekolassa, Olarissa ja Puotilassa (58 päivää kussakin) ja Pukinmäessä (63), Tapanilassa (64), Ruskeasanta–Ilolassa (65) ja Kalasatama–Kyläsaaressa (66).
Markkinointiaikoja ovat pidentäneet esimerkiksi korko- ja hintatason nousu sekä epävarmuus tulevasta, sanoo Kiinteistönvälitysalan keskusliiton hallituksen jäsen, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Marina Salenius.
”Nämä ovat kaikki sellaisia asioita, että kun ne pamahtavat kerralla, ne pistävät ihmiset miettimään, uskaltavatko he lähteä vaihtamaan asuntoa tai ostamaan ensimmäistä asuntoa.”
Saleniuksen mukaan haastavina aikoina yksi tärkeimmistä asuntojen myyntiä edistävistä seikoista on oikeanlainen hinnoittelu.
”Se, että myyjä ymmärtää, että nyt on erilainen aika myydä asuntoa.”
Markkinointiaika tarkoittaa aikaa, jonka ilmoitus on ollut näkyvillä verkkopalvelussa. Joskus ilmoitus voidaan poistaa palvelusta myös muusta syystä kuin siksi, että asunto on saatu kaupaksi.
Markkinointiaika ei välttämättä vastaa täysin todellista myyntiaikaa, koska ilmoitusta ei välttämättä poisteta palvelusta juuri kauppakirjojen allekirjoituspäivänä.
HS:n analyysiin otettiin mukaan kaikki omistusasunnot, kerros-, rivi-, pari- ja omakotitalot, mutta ei uudiskohteita. Postinumeroalueita, joissa oli tammikuussa myyty alle kymmenen asuntoa, ei otettu mukaan.
Analyysi ei ota huomioon asuntojen koko- ja kuntoeroja. Esimerkiksi huonokuntoisten asuntojen myyminen voi olla hitaampaa kuin hyväkuntoisten.
Saleniuksen mukaan kysyntää on nyt eniten kohtuuhintaisille ja remontoiduille perheasunnoille monipuolisten palvelujen ja hyvien liikenneyhteyksien läheisyydessä. Näiden seikkojen hän arvioi myös vaikuttaneen esimerkiksi radanvarrella sijaitsevan Rekolan menestykseen.
Alla olevasta hakukoneesta voit tarkastella hintapyyntöjen ja tarjonnan kehitystä postinumeroalueellasi kolmen kuukauden ajanjaksolla marraskuusta 2022 tammikuuhun 2023.