Malmin palon tuhot ”massiiviset”– Nuori pariskunta kertoo hetkistä, kun tuli riistäytyi irti

Kauhistuneet naapurit seurasivat torstaina illalla sankan mustan savun tuprahtelua pienkerrostalon katon helmoista Helsingin Ala-Malmilla. Poliisin mukaan 15 asuntoa on asumiskelvottomana.

Sanna Pihlaja tarkasteli perjantaiaamuna Helsingin Ala-Malmilla kotitalonsa palovaurioita. Hän joutui pakenemaan liekkejä niin kiireesti, että jalkaan jäivät sandaalit ja eripariset sukat. Tuli tuhosi pienkerrostalossa varsinkin kattorakenteita torstaina illalla alkaneessa palossa.

3.2. 11:38 | Päivitetty 3.2. 15:47

Nuoripari Sanna Pihlaja ja Elis Sammas katsoivat torstai-iltana rauhassa televisiota kotonaan Ala-Malmilla Väärämäentie 5:ssä, kun jostain alkoi kuulua meteliä. Pihlaja ajatteli, että siellä lapset ehkä riehuvat.

”Sitten kuului rätinää”, hän kertoo. ”Kuului kolme isoa pamahdusta”, muistaa Sammas. Räjähtelivätköhän siellä auton renkaat?

Pihlaja kertoo avanneensa parvekkeen oven selvittääkseen tilannetta. ”Huusin miehelle, että yläkerran parveke palaa.”

Sammas siirteli omalla parvekkeella tavaroita suojaan uhkaavilta liekeiltä. Pariskunta yritti myös torjua palon etenemistä heittämällä vettä. Pian heillä oli jo kiire, kun liekit etenivät pienkerrostalossa Helsingin Malmilla.

Palomiehet ilmestyivät paikalle ja käskivät ulos asunnosta. Myös naapurit tulivat ovelle ja sanoivat, että kiireesti pihalle.

”Otin hätäpäissäni talvitakin ja vaatteita kahdelle lapsellemme”, Pihlaja kertoo.

Elis Sammas ja Sanna Pihlaja tarkastelivat perjantaiaamuna kotitalonsa palovaurioita. Paikalla oli jo korjausväkeä ja poliiseja selvittämässä asiaa.

Perhe pääsi evakkoon ystävien luokse.

Torstai-iltana seitsemän jälkeen alkanut tulipalo aiheutti poliisin mukaan 15 asunnon tuhoutumisen siihen kuntoon, ettei niissä voi asua.

”Tuhot ovat olleet massiiviset”, sanoi rikoskomisario Crista Granroth perjantaina iltapäivällä HS:lle.

”Esitutkinta on alussa, mutta meillä on kyllä hyvä kuva siitä, mitä on tapahtunut.”

Perjantaina palopaikalla käyneet poliisin tutkijat ovat Granrothin mukaan vahvistaneet pelastuslaitoksen arvion, että palo sai alkunsa yhden asunnon parvekkeelta.

Tämän jälkeen palo levisi ensin huoneistoon ja sitten talon kattorakenteisiin.

”Ketään ei epäillä toistaiseksi rikoksesta. Alustavan arvion perusteella palo vaikuttaa vahingolta eikä tahalliselta.”

Perjantaiaamuna Sanna Pihlaja tarkasteli paljon jälkiä rakennuksen ulkopuolella jalassaan sandaalit ja eripariset sukat. Niin kiireinen lähtö perheelle oli tullut tulipalon edetessä.

He olivat käyneet katsomassa asuntonsa vaurioita. He arvelivat, että savu- ja kosteusvauriot ovat niin pahoja, ettei asunnosta saa enää asumiskelpoista. Sammutusvesi sai seinät pullistumaan, ja vettä oli myös lattialla.

Marjo Klemola tutki asuntonsa vaurioita. ”Elämä voi muuttua sekunnissa”, hän pohti.

Myös Marjo Klemola oli selvittelemässä palonjälkeistä tilannetta asunnossaan, apunaan tyttärensä Janna Klemola, joka asuu muualla ja jonka luokse äiti pääsi nyt majoittumaan. Tytärkin on asunut nyt palaneessa talossa valtaosan elämästään.

”Oletteko nähneet kahta kissaa”, Janna Klemola kysyi. Kissoja ei ollut näkynyt palon jälkeen. Arat kissat olivat ehkä paenneet ulos avoinna olleesta ovesta.

”Elämä voi muuttua sekunnissa”, Marjo Klemola tiivisti ajatuksiaan tapahtumien jälkeen. ”Tämä on kuitenkin materiaa, ja olenhan yhä hengissä.”

”Istuin olohuoneessa lukemassa. Ihmettelin erikoisia ääniä. Sitten yläkerran perheen tytär tuli soittamaan ovikelloa, kertoi tilanteesta ja sanoi, että äkkiä ulos.”

”Siinä vaiheessa parvekkeilta alkoi tulla liekkejä. Oli kauheaa katsoa, kun tuli levisi ja levisi”, Marjo Klemola kertoo.

Hän seurasi palon kulkua ihan loppuun asti. ”Sitten hain vielä asunnosta mukaani henkilökohtaisia tavaroita.”

Perjantaiaamupäivänä hän tarkasteli asunnossaan, mitä on pelastettavissa. ”Vaurioita on paljon. Vedet tulivat katosta läpi, ja lattialla oli viisi senttiä vettä”, Marjo Klemola kertoo.

Hän arvioi, ettei asuntoa saa enää asumiskuntoon.

Rakennukseen oli tuotu kuivauskoneita, jotka hurisivat lakkaamatta. Ilma tuntui kostealta. Yläkerran asunnossa lainehti yhä vettä lattialla.

Yläkerran asunnon lattialla lainehti vesi yhä perjantaina aamupäivällä. Paikalle oli tuotu jatkuvasti hurisevia kuivauslaitteita.

Pienkerrostaloa laajasti tuhonnut tulipalo sai alkunsa parvekkeelta. Tuli levisi sisään yhteen kaksikerroksisen talon huoneistoista.

Helsingin Kontulassa asuva Tuula Hiillosmäki ehti torstaina palopaikalle Ala-Malmille ennen iltakahdeksaa. Vain parikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun pelastuslaitos oli saanut hälytyksen huoneistopalosta Väärämäentiellä. Tulivana eteni kohti äidin asuntoa.

Hiillosmäen äiti oli ottanut yhteyttä tyttäreensä, että kotitalo on tulessa. Hiillosmäki itsekin oli muuttanut samaan taloon vauvana 1960-luvun lopussa.

Tuula Hiillosmäki kävi tarkastamassa äitinsä asunnon kunnon perjantaina aamupäivällä.

Näytti ihan hirveältä, Hiillosmäki kuvaili tapahtunutta perjantaiaamuna tilanteen jo rauhoituttua. Välillä oli illalla tuntunut, että tuli sammuu – sitten se roihahti aina uudestaan.

Äiti tuli kissan kanssa Hiillosmäen luo yöksi. Hiillosmäki oli poistunut palopaikalta puoliltaöin. Aamulla tuli helpotus, kun selvisi, että äidin asunto oli säästynyt liekeiltä. Savunhaju tuntui silti. Hiillosmäki oli kuitenkin suruissaan muiden puolesta.

Perjantaina aamulla tulipalon jälkiä korjattiin jo Väärämäentiellä Helsingin Ala-Malmilla.

Palo oli saanut alkunsa parvekkeelta. Tuli levisi sisään yhteen talon huoneistoista. Hiillosmäki ja joukko muita seurasi, kuinka sammutusyksiköt taistelivat saadakseen palon hallintaansa.

Pahiten näytti käyvän kattorakenteille. Savua tuprahteli katonhelmoista kuin savuttavasta saunankiukaasta. Ennen iltayhdeksää katto oli jo kauttaaltaan liekeissä.

Naapurissa Patrik Pakkala havahtui paloautojen tuloon. Palomiehiä alkoi juosta palopaikalla. Ihmisiä juoksi ulos talosta.

Ensin savusi, mutta kun tunnin päästä talo oli ilmiliekeissä, Pakkala tarttui droneensa.

”En ole ikinä nähnyt sellaista. Jotkut nuoret itkivät. Savu tuli katon väleistä ja parvekkeelta nousi tulta korkealle”, Pakkala sanoo.

Torstai-iltana myös Tuulikki Alakulppi havahtui sinisen valon välkyntään ulkona. Hän sanoi miehelleen, että naapurustossa taitaa olla tulipalo.

Mies arveli, että varmaan jokin auto palaa ulkona. Alakulppi meni ikkunaan: näky oli hurja. Naapurissa rivitalosta nousi sankka musta savu, liekkejä leimahteli.

”Tuntui niin pelottavalta, että siinä meni yöunet”, Alakulppi kertoi perjantaina aamulla.

Tuulikki Alakulppi (vas.) ja Kirsi-Maria Pääkkö asuvat tulipalossa vaurioituneen rivitalon naapurustossa Helsingin Ala-Malmilla.

Puistomainen rivitaloalue oli perjantaina aamulla hiljainen. Palopaikka on sillä tavalla syrjässä, ettei sen kautta ole suurta läpikulkuliikennettä.

Palovahinkojen selvittelyyn ja korjaamiseen keskittyneen Recover-nimisen yrityksen työntekijät tutkivat vahingoittunutta rivitaloa.

Kadun puolelta ei välttämättä edes juuri näe vaurioita. Mutta pihan puolelta on nähtävissä, että katto on pahasti vaurioitunut.

Recover-nimisen yrityksen työntekijä Tiia Kantoluoto korjasi palon jälkiä Helsingin Ala-Malmilla perjantaina aamulla.

Alakulpin seurassa oli perjantaina aamulla myös Kirsi-Maria Pääkkö. Hänkin säpsähti torstai-iltana lukiessaan palouutista verkosta. Sehän oli ihan lähellä.

Pääkkökään ei saanut unta vaan seurasi uutisointia yötä myöten. Perjantaina aamun kääntyessä päiväksi ripotteli kevyttä pakkaslunta. Jälkiraivaustyöt olivat käynnissä.

Poliisi kertoi

Oikaisu: 3.2. kello 14:48. Tulipalo oli pienkerrostalossa, ei rivitalossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat