Helsingin Yrjönkadun uimahalliin julistettiin kehorauha

Yrjönkadun uimahalli on ensimmäinen helsinkiläinen uimahalli, jonka seinältä löytyvät ohjeet kehorauhaan ja muihin turvallisen tilan periaatteisiin.

Yrjönkadun uimahallissa kävijöitä ärsytti eniten muiden uimareiden käytös.

7.2. 12:37

Ruuhkat uimaradoilla, liiallinen löylynheitto ja peseytymättä jättäminen – nämä ovat uimahallien klassikko-ongelmia, eikä perinteikäs Yrjönkadun uimahalli Helsingin keskustassa ole poikkeus.

Nämä ongelmat nousivat esille Yrjönkadun uimahallin asiakkaille teetetyn asiakaskyselyn vastauksissa, joita tuli yhteensä 81 kappaletta.

"Uimahallien ongelmat ovat hyvin arkisia, esimerkiksi ei noudateta hygieniasääntöjä tai oteta muita huomioon altaassa”, kertoo Helsingin kaupungin vt. liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku.

Riskun mukaan varsinaiset häirintätapaukset ovat uimahalleissa hyvin harvinaisia.

Nyt kuitenkin Yrjönkadun uimahallissa haluttiin olla edelläkävijöitä hyvän kokemuksen luomisessa jokaiselle kävijälle.

Uimahallin turvallisuus puhutti aiemmin kun uimahallin asiakas törmäsi Espoon Leppävaaran uimahallissa itseään järkyttävään tapaukseen: keskellä suihkutiloja ja alastomia ihmisiä puhuttiin videopuhelua.

Lue lisää: Nainen järkyttyi, kun uima­hallin suihku­tiloissa puhuttiin video­puhelua

Helmikuun alussa uimahallin seinälle ripustettiin turvallisemman tilan periaatteista kertova taulu.

Helsingin kaupungin mukaan periaatteet on laadittu, jotta kaikilla kävijöillä olisi turvallinen ja tervetullut olo.

Yrjönkadun uimahallin turvallisemman tilan periaatteet on jaettu neljään pääkohtaan: toisten huomioimiseen, kehorauhaan, syrjimättömyyteen sekä puuttumiseen.

Käytännössä asiakkaat toivoivat muun muassa sitä, että ulkonäön perusteella ei tehdä oletuksia toisista, katse pidetään silmien korkeudella, huomioidaan muut myös ahtaissa tiloissa ja keskitytään omaan olemiseen.

Ohjeistus luotiin asiakaskyselyn vastausten perusteella henkilökunnan toimesta.

”Halusimme olla edelläkävijöitä”, kertoo Yrjönkadun uimahallin tiimiesimies Kara Koskinen.

Sekä Risku että Koskinen korostavat, että periaatteita ei lähdetty luomaan ongelmista käsin. Esimerkiksi asiakaskyselyssä ei raportoitu syrjinnästä tai epäasiallisesta käytöksestä.

Lue lisää: Uimahalleissa tulisi olla suihkukoppeja

Yrjönkadun uimahallissa käy Koskisen mukaan paljon erilaisia asiakkaita, jotka tulevat myös erilaisista taustoista. Myös yhä useampi turisti löytää Yrjönkadulle.

”Uskon, että periaatteet lisäävät ymmärrystä erilaisten ihmisten välillä”, Koskinen sanoo.

Koskisen mukaan Yrjönkadun uimahallin vajaan kahdenkymmenen hengen henkilöstöä koulutetaan säännöllisesti erilaisia asiakaspalvelutilanteita varten.

Alkuvuodesta 2024 käynnistävän peruskorjauksen yhteydessä Yrjönkadun uimahallissa mietitään myös käytännön ratkaisuja, joilla otetaan huomioon esimerkiksi sukupuolivähemmistöt.

Asiakaskyselyssä toivottiin myös omia vuoroja muunsukupuolisille sekä niille, joiden sukupuolenkorjausprosessi on kesken.

Nyt turvallisemman tilan periaatteet löytyvät Yrjönkadun uimahallissa heti sisäänkäynnin luota.

Tulevaisuudessa niitä löytyy Riskun mukaan muistakin toimipisteistä.

Seuraavaksi turvallisemman tilan periaatteita kehitetään muun muassa Kisahallille sekä Liikuntamyllyyn.

Turvallisemman tilan periaatteet ovat osa kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa.

”Tavoitteena on, että kaikilla on miellyttävä käyntikokemus ja ihmiset haluaisivat tulla uudestaan”, Marjaana Risku sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat