Raitiovaunu nähtiin Espoossa jo ennen Raide-Jokerin historiallista hetkeä

Virossa kunnostettu raitiovaunu kuljetettiin Espoon kautta vuonna 2009.

Smedsbyn lastentarhan lapset katsovat raitiovaunua Hufvudstadsbladetin kuvatekstin mukaan ”mykkänä ihailusta ja täynnä hartautta”.

6.2. 12:38

Onko Espoossa liikkunut raitiovaunu ennen viimeviikkoista Raide-Jokerin koeajoa?

Tämä kysymys on askarruttanut lukijoita sen jälkeen, kun raitiotietäjä Ensio Virta HS:n uutisessa pohti samaa kysymystä.

Palautteen perusteella ainakin kahdesti raitiovaunu on liikkunut Espoossa, mutta kumipyöräkuljetuksella.

Espoolainen Gun-Britt Etzell muistaa varsin hyvin, miten hänen päiväkotiinsa Smedsbyn yksityiseen lastentarhaan ostettiin oma raitiovaunu. Varmemmaksi vakuudeksi hän etsi vanhan lehtileikkeen, jonka äiti oli aikanaan arkistoinut keittokirjan väliin.

Hufvudstadsbladetin kuvatekstin perusteella yksityinen lastentarha oli ostanut vaunun lasten iloksi. Tosin lastentarhan sijainniksi mainitaan Kauniainen, koska se sijaitsi aivan kuntarajan tuntumassa.

”Siellä me saimme leikkiä, kilisyttää kelloa ja maksaa matkoja vanhoilla pahvilipuilla”, Etzell muistaa.

Kun Etzell meni kouluun vuonna 1962, ryhmäkuva otettiin siten, että raitiovaunu on taustalla. Enää vaunu ei ole päiväkodin pihalla.

Virossa kunnostettu avoraitiovaunu on ajanut Helsingin katuja muun muassa kesällä 2010.

Toinen havainto kumipyörillä liikkuvasta raitiovaunusta Espoossa on tuoreempi eli vuodelta 2009.

Raitiovaunujen omistajalla eli Helsingin kaupungin liikennelaitoksella (HKL) oli tapana myydä käytöstä poistettuja vaunuja aika ajoin yksityisille.

Raitioperinnettä vaaliva Stadin Ratikat oy on vienyt muutamia käytöstä poistettuja vaunuja Viroon kunnostettavaksi. Yksi niistä eli Lohjalle huvimajaksi myyty avovaunu saapui Helsingin Länsisatamaan vuoden 2009 heinäkuussa kolmivuotisen entistä ehompana.

Vaunun kunnostuksesta löytyy yksityiskohtainen raportti tästä linkistä.

Lue lisää: Avoraitiovaunu palaa kiskoille

Ensio Virran mukaan avonaiset kesävaunut olivat hyvin suosittuja kaikkina muina aikoina paitsi sateella. Ne kytkettiin kolmanneksi vaunuksi raitiovaunun perään.

Vanhoja vaunuja on todennäköisesti kuljetettu enemmänkin kumipyörillä Espoossa. On eri asia, lasketaanko kuljetukset raitiovaunutapahtumaksi, jos vaunu ei ole kulkenut kiskoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat