Syyttäjä: ”Södertäljen mafiaksi” itseään kutsunut mies pyöritti huumekauppaa huippu­hotelleista käsin

Huumausaineisiin ja ampuma-aseisiin liittyvän rikoskokonaisuuden käsittely alkoi käräjäoikeudessa tiistaina.

Rikollisryhmältä takavarikoitiin muun muassa käteistä rahaa ja huumeita. KUVA: HELSINGIN POLIISI

7.2. 15:48

Laajaan, Suomen rajat ylittävään rikoskokonaisuuteen liittyvä oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin poliisi tiedotti viime viikolla paljastaneensa rikollisryhmän, jonka epäillään yrittäneen saada jalansijaa suomalaisilta huumemarkkinoilta. Ryhmää johti epäilyjen mukaan ruotsalaismies, joka väitti olevansa osa ”Södertäljen mafiaa”.

Södertäljenätverket on Ruotsissa pitkään toiminut rikollisjärjestö, josta käytetään myös nimitystä Syyrian mafia. Poliisin mukaan nyt käräjillä oleva tapaus ei liity kyseiseen ryhmään.

Haastehakemuksesta käy ilmi, että huumekauppaa pyöritettiin epäilyjen mukaan kantakaupungissa sijaitsevista asunnoista ja luksushotelleista käsin.

Lue lisää: Poliisi: Ruotsin ”Södertäljen mafia” halusi Suomeen –  Kaavaili jo jengi­sormuksia

Rikoskokonaisuudessa syytettynä on 14 henkilöä ja syytekohtia yhteensä 23. Kaikille syytetyille vaaditaan vankeusrangaistusta.

Vuonna 1977 syntynyttä ruotsalaismiestä ja hänen vuonna 1972 syntynyttä kakkosmiestään syytetään molempia neljästä eri rikoksesta.

Syyttäjä vaatii, että järjestäytyneen rikollisryhmän toiminta tulee huomioida koventamisperusteena kun ruotsalaismiehelle ja tämän kakkosmiehelle mitataan rangaistus.

RikollisryhmäN väitetään syytteen mukaan kaupanneen muun muassa kokaiinia, amfetamiinia ja gammaa.

Syyttäjän mukaan miehet pitivät hallussaan ja levittivät noin neljä kiloa kokaiinia. Syytteen mukaan taloudellinen hyöty on ollut 400 000 euroa.

Ryhmä toimi syyttäjän mukaan Kaartinkaupungista, Jätkäsaaresta ja Alppiharjusta vuokratuista asunnoista käsin.

Esimerkiksi Kaartinkaupungissa sijaitsevasta asunnosta löytyi kertakäyttöhanskoja ja vakumointimuoveja.

Ruotsalaismieheltä sekä hänen kakkosmieheltään takavarikoitiin 2 500 euroa käteistä rahaa sekä arvokelloja Glo-hotellin huoneesta sekä 12 000 euroa käteistä huoneesta Clarion-hotellista.

Miehiltä takavarikoitiin myös erilaisia aseita.

Lue lisää: Ruotsalainen tuli Suomeen ja alkoi rakentaa uutta rikollis­ryhmää – Miehellä on pitkä rikoshistoria

Poliisi kertoi aiemmin epäilevänsä, että ruotsalaismies käytti väkivaltaa pelottelukeinona ja kurinpitoon ryhmän sisällä.

Haastehakemuksesta käy ilmi, että ruotsalaismiestä syytetään kakkosmiehensä pahoinpitelystä. Pahoinpitely on syyttäjän mukaan tapahtunut Kaartinkaupungissa sijaitsevassa asunnossa, jossa ruotsalaismies on lyönyt kakkosmiestä useita kertoja päähän.

Syyttäjän mukaan pahoinpitelyn syynä on se, että kakkosmies on toiminut vastoin ruotsalaismiehen tahtoa tai tämän antamia ohjeita tai menetellyt muuten ruotsalaismiehen mielestä virheellisesti heidän levittäessään huumausaineita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat