Työntekijä kuoli jätelaitoksessa Järvenpäässä – Tukes: vakavia puutteita työturvallisuudessa

Onnettomuus tapahtui Kierto Ympäristöpalveluiden tiloissa. Yritys oli ollut viranomaisten syynissä jo ennen onnettomuutta.

Onnettomuus tapahtui Kierto Ympäristöpalveluiden tiloissa. Yritys oli ollut viranomaisten syynissä jo ennen onnettomuutta.

9.2. 10:49

Jätteidenkäsittelylaitoksessa Järvenpäässä sattui viime syyskuussa onnettomuus, jossa myrkyllinen kaasu tappoi yhden työntekijän, vammautti toista ja aiheutti hälytystilanteen.

Onnettomuus tapahtui 19. syyskuuta Kierto Ympäristöpalvelut -yhtiön tiloissa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on nyt tutkinut onnettomuuden. Tukesin raportin mukaan työntekijän kuoleman aiheutti vaarallisesta reaktiosta syntyneen myrkyllisen kaasun leviäminen.

Tutkinnassa todettiin vakavia puutteita käsittelylaitteiston riskien arvioinnissa ja niihin varautumisessa.

Lue lisää: Järvenpäässä vaarallisia jätteitä käsittelevässä yrityksessä tapahtunut kemikaali­vuoto on saatu tukittua – kaksi työn­tekijää sairaalaan

Onnettomuuteen johtanut tapahtumaketju käynnistyi, kun työntekijät yrittivät poistaa reaktorisäiliöön kiinnittynyttä sakkaa fluorivety- ja typpihappoa sisältäneellä sekahappojätteellä.

Sakan ja sekahappojätteen välisessä reaktiossa syntyi myrkyllisiä kaasuja, jotka levisivät reaktorisäiliöstä prosessihalliin.

Vaikealiukoisen sakan kertyminen reaktorisäiliöihin oli ollut laitoksessa toistuva ongelma. Sakan kertymiseen oli yritetty vaikuttaa tekemällä prosessimuutoksia ja erilaisia puhdistustoimenpiteitä. Vakiintunutta toimintatapaa sakan poistamiseen ei kuitenkaan ollut, eikä työtä ollut ohjeistettu.

Työntekijät ryhtyivät ennalta suunnittelemattomasti poistamaan sakkaa samassa prosessissa käsiteltävällä sekahappojätteellä, josta aiheutui vaarallinen reaktio. Kaasulle altistuminen tapahtui työntekijöiden yrittäessä pysäyttää vaarallista reaktiota.

Tukesin raportin mukaan sekahappojätteen vaaroja ei yrityksessä ymmärretty riittävästi ja niistä oli ristiriitaista tietoa. Sakan poistamiseen ei ollut työohjetta tai tarkkaan määriteltyä toimintatapaa.

Myös käsittelyprosessin riskien arviointi oli puutteellista. Varautumiskeinojen merkitystä ei riittävästi ymmärretty, eikä niiden mukaan toimittu tapahtumahetkellä.

Käsittelyprosessissa aikaisemmin sattuneiden poikkeamien juurisyitä ei ollut selvitetty riittävästi. Prosessissa ei ollut mittauksia, hälytyksiä tai muunlaisia automaattisia suojaustoimintoja, jotka olisivat hälyttäneet vaarasta tai pienentäneet inhimillisten virheiden riskejä.

Tilanteessa syntyneen laajan kaasuvuodon pysäyttäminen ennakkoon määritellyillä ja harjoitelluilla toimintamalleilla oli Tukesin mukaan liian vaarallista työntekijöille.

Itä-Uudenmaan poliisi tutkii tapausta tällä hetkellä epäiltynä työturvallisuusrikoksena ja ympäristön turmelemisena.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Kokkonen ei ollut vielä torstaina nähnyt Tukesin raporttia, eikä hän osannut siksi arvioida, onko sillä vaikutusta tutkintaan. Kokkonen kuitenkin uskoo, että poliisilla on samansuuntainen käsitys tapahtumista kuin Tukesilla.

”Olemme tehneet koko ajan yhteistyötä niin Tukesin kuin ympäristöviranomaisten kanssa”, hän kertoo.

Onko mahdollista, että tapauksessa voidaan epäillä lisäksi esimerkiksi kuolemantuottamusta?

”Siihen en voi toistaiseksi ottaa kantaa. Tutkinta on vielä kesken. Nimikkeet voivat kuitenkin vielä muuttua tai niitä voi tulla myös lisää”, Kokkonen sanoo.

Kokkosen mukaan esitutkinnan on tarkoitus valmistua kevään aikana.

Kierto Ympäristöpalvelut oli ollut viranomaisten syynissä jo pitkään ennen onnettomuutta. Tukesin sekä ely-keskuksen mukaan yhtiössä on ollut erilaisia epäkohtia jo vuosien ajan.

Tukes esittää raportissaan tutkinnan kohteena olevan yrityksen lisäksi turvallisuutta parantavia suosituksia myös muille jätteiden käsittelylaitoksille ja vaarallisille kemikaalilaitoksille.

Lisäksi Tukes kertoo kohdentavansa tulevaisuudessa neuvontaa ja valvontaa vaarallisia jätekemikaaleja lähettäviin yrityksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat