Poliisi ei aloita tutkintaa Helsingin palkanmaksuongelmista

Poliisi arvioi esiselvityksessä, onko ketään Helsingin kaupungin viranhaltijaa syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

9.2. 9:55

Poliisi ei aloita esitutkintaa Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmista. Tehdyn esiselvityksen mukaan asiaan ei liity kenenkään yksittäisen viranhaltijan rikosoikeudellista huolimattomuutta, poliisi ilmoitti torstaina.

Poliisi arvioi esiselvityksessään, onko ketään Helsingin kaupungin yksittäistä viranhaltijaa syytä epäillä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisin mukaan ei löytynyt viitteitä siitä, että häiriöt palkanmaksujärjestelmässä, sen käyttöönotossa tai korjaamisessa olisivat johtuneet toiminnasta, jonka vuoksi olisi syytä aloittaa varsinainen esitutkinta.

Helsingin poliisilaitokselle on tehty useita rikosilmoituksia ongelmista kaupungin palkanmaksussa. Arviolta noin 10 000 työntekijän palkansaantia sotkeneet ongelmat alkoivat, kun Helsinki siirtyi viime keväänä uuteen Sarastia-palkanmaksujärjestelmään.

Helsingin kaupungin poliisille antaman selvityksen mukaan ongelmat palkanmaksussa ovat johtuneet ”tiedonsiirron haasteista, toimintatapamuutoksen kokoluokasta ja järjestelmähankkeen toiminnallisista ongelmista”. Keskeiseksi ongelmaksi kaupunki nostaa tiedonsiirron vanhasta järjestelmästä Sarastiaan, missä osa tiedoista siirtyi puutteellisina.

Ongelmat havaittiin vasta uuden järjestelmän käyttöönoton jälkeen, ja vanhan järjestelmän tiedot jouduttiin kaupungin mukaan viemään manuaalisesti eli käsin näppäilemällä paperidokumenteilta Sarastiaan.

Poliisi katsoo, että muutoksen tavoitteena ollutta siirtymistä paperilomakkeista ja manuaalisesta työstä kokonaan digitalisoituun malliin on pidettävä ”sinänsä hyväksyttävänä tarkoituksena”. Poliisin mukaan ei ole syytä epäillä kenenkään jättäneen tahallaan palkkoja maksamatta, eli tahallisen virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistö ei täten täyty.

Poliisi arvioi kaupungilta saamansa selvityksen perusteella, että järjestelmämuutosta luotsanneet viranhaltijat eivät ole suhtautuneet ongelmavyyhteen välinpitämättömästi. Asiaa on poliisin mukaan myös pyritty korjaamaan monin eri keinoin.

Lue lisää: Ongelmat kasvoivat Helsingin palkoissa: edelleen yli 8 000 virhettä korjaamatta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat