”Ei tuollaisessa kopissa olisi voinut elää” – Asukkaat moittivat uusien asuntojen pohjia

HS kysyi lukijoiden kokemuksia uudisasunnoista. Monen mielestä asunnot ovat ahtaita ja epäkäytännöllisiä.

Pauli Hankosen keittiö on yhdellä seinustalla olohuoneessa, eikä ruokapöytä hänen mukaansa mahdu järkevällä tavalla asuntoon.

12.2. 18:52

Helsinkiläistä Pauli Hankosta pännii. Hän hankki Laajasalosta tuliterän kaksion, joka tuntuu kuin hotellihuoneelta.

Keittiö on olohuoneeksi mainostetun tilan yhdellä seinustalla, jääkaappi eteisen naulakon vieressä ja vetolaatikoita kolme: yksi aterimille, toinen kattiloille ja kolmas ruokatarvikkeille.

”Keittiö on kivan näköinen, mutta siinä on hirveän vähän säilytystilaa. Tietysti voisin konmarittaa astioita pois.”

Kaksion makuuhuoneessa on tilaa vain yhdelle yöpöydälle.

Lähiössä varttuneen 1970-luvun lapsen mielestä kaksiona myyty asunto on pikemminkin yksiö, jossa on makuuhuone ja keittiö.

”Olen varmaan vanhanaikainen, mutta ärsyttää tehdä ruokaa olohuoneessa. Olen tottunut järkevään asumispohjaan, jossa on erillinen keittiö, olohuone ja makuuhuone.”

Tilaa Hankosen asunnossa on 45 neliötä. Se on vähemmän kuin hänen edesmenneen isotätinsä 1900-luvun yksiössä, jossa oli 50 neliötä ja iso keittiö.

Hankonen olisi halunnut ostaa asunnon menneiden vuosikymmenten pohjaratkaisulla, mutta:

”Sellaisia ei enää rakenneta tai maksukyky tulee ainakin minulla vastaan. Nytkin on aika rajusti lainaa.”

Asunto maksoi noin 230 000 euroa.

Helsingin Sanomat on kuluneella viikolla kertonut uudisasuntojen ongelmallisista pohjaratkaisuista, jotka aiheuttavat hankaluuksia asumisen arjessa. Pohjia ovat arvostelleet niin tutkijat kuin arkkitehdit.

Lue lisää: ”Kiusallista” – Professori vertaa nyky­kaksioiden pohja­piirroksia DDR:n asuntoihin

Lue lisää: Uusien asuntojen epä­käytännölliset pohja­ratkaisut saavat sati­kutia tutkijalta

Kysyimme asuntopohjista myös lukijoilta. Vastauksia tuli liki sata. Niissä toistuvat Hankosenkin esiin nostama tupakeittiö, pimeät eteiskäytävät sekä pitkulaiset ja kapeat asunnot, jotka vaikeuttavat sisustamista.

Osa vastaajista kertoo, että vapaan seinäpinnan vähyyden takia kotiin ei aina mahdu tauluja saati kirjahyllyä. Kun ikkunoita on vain yhdellä seinustalla, joskus kalusteet peittävät näkymiä.

”Olen varmaan vanhanaikainen, mutta ärsyttää tehdä ruokaa olohuoneessa.”

Hankonenkin haluaisi sisustaa enemmän, mutta hankalan asuntopohjan takia se on vaikeaa. Esimerkiksi makuuhuoneessa yöpöydälle on tilaa vain sängyn toisella puolella.

”Minulla on pari dominoivaa kalustetta: perinnöksi saatu hieno kirjahylly ja baarikaappina toimiva entinen liinavaatekaappi.”

Design-nojatuoli olisi kiva, mutta sille tai ruokapöydälle ei asunnossa ole enää tilaa, Hankonen sanoo.

”Asun yksin ja pärjään, mutta jos tässä olisi pariskunta, ahdasta tulisi.”

Perheasunnon kuilumainen keittiö, jossa ainoa laskutila on 60-senttinen taso tiskialtaan ja lieden välissä. Asukas vertaa ruuanlaittoa ahtaassa keittiössä tetriksen pelaamiseen.

Kun vantaalainen Johanna Keränen etsi kolmiota perheelleen, hän kävi katsomassa muun muassa noin 50 neliön uutta kolmiota, jonka tupakeittiöön olisi mahtunut vain kahden istuttava sohva, sen eteen televisio ja viereen pieni ruokapöytä.

Asunto jäi hankkimatta.

”Ei tuollaisessa kopissa olisi voinut elää kolmen lapsen kanssa. Vanhemmassa kolmiossa huoneet ovat isoja ja mahtuu kävelemään kolhimatta itseään.”

Häntä harmittaa, että tavanomaisten perheasuntojen hinnat ovat karanneet normaalin ihmisen ulottumattomiin.

Moni HS:n kyselyyn vastanneista mainitsee tuskailleensa kaksioissa, joiden makuuhuoneet ovat niin pieniä, että sänky täytyy kiertää olohuoneen kautta.

Tätä ”DDR-asunnoksi” ja ”norjalaiseksi makuuhuoneeksi” kutsuttua ratkaisua ovat kritisoineet myös HS:n haastattelemat arkkitehdit.

Jo aiemmin asiantuntijat ovat huomauttaneet, että uudisasunnot vastaavat huonosti ihmisten muuttuviin elämäntilanteisiin.

Joustamattomuuden on saanut kokea konkreettisesti asukas, jota onnisti hitas-arvonnassa muutama vuosi sitten. Nyt hän asuu 44 neliön kaksiossa Helsingin Koskelassa.

Samalla kun asunto valmistui, hänen elämänsä muuttui: perheeseen syntyi vauva. Asukkaan mukaan asunto toimi hetken yksin asuessa ja satunnaisten yövieraiden kanssa.

”Mutta kun piti saada muksulle rauhallinen nukkumatila, liukuovien jälkiasennus omalla kustannuksella oli käytännössä pakollinen.”

Oviaukon peittäminen on tehtävä taiten, ettei ilmanvaihto häiriinny. Toisaalta liukuoven asentaminen ei täysin poista makuuhuoneen ongelmia, sillä se ei eristä kaikkea ääntä eikä valoa.

Ymmärrystä ei heltiä myöskään minikeittiölle. Kapeassa tiskialtaassa ei pysty pesemään esimerkiksi uunivuokaa. Matalampi astianpesukone ei imaise edes yhden päivän tiskejä. Yhdistetty uuni-mikroaaltouuni ja kahden levyn liesi taas vaikeuttavat vähänkään monimutkaisemman ruuan valmistamista.

”Kaksio on osoittautunut raivostuttavan epäkäytännölliseksi, ja isompi kämppä onkin haussa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat