Pasilan konepajan tulevaisuus Helsingissä ratkesi: HS esittelee voittajan havainnekuvin

Konepajan alueen arkkitehtuurikilpailun Helsingin Vallilassa voitti ehdotus ”A Roof for Helsinki”.

Arkkitehtuurikilpailun Pasilan konepajan alueesta Helsingin Vallilassa on voittanut A Roof for Helsinki -teos. Tuomaristo kiittää korotettua ulkotilaa.

15.2. 16:45

Kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun Pasilan konepajan alueesta Helsingin Vallilassa on voittanut ehdotus nimeltään A Roof for Helsinki.

Voittaneessa ehdotuksessa yhdistyvät voimakkaan aaltomainen ulkokoroke, valkoinen tornitalo ja kaupunkimainen ”metsikkö”.

Ehdotuksen on laatinut MassLab Porto, Afry & Afry Ark Studio -yritysten tiimi.

Arkkitehtuurikilpailussa päädyttiin järjestämään toinen kierros. Yksikään ensimmäisinä jatkoon valituista viidestä ehdotuksesta ei sellaisenaan vakuuttanut kahdeksanhenkistä tuomaristoa.

Toiseen vaiheeseen ylsivät voittajaehdotuksen ohella myös numerosarjoin 271096 ja 422620 nimetyt työt. A Roof for Helsinki oli työvaiheessa numerolla 278412.

Ehdotuksiin on voinut tutustua Kerro kantasi-palvelussa.

Lue lisää: Havainnekuvat näyttävät Helsingin Vallilan uuden ilmeen

Voittajatyössä korostuu tuomariston mukaan vahva suunnitelma katutason käytöstä. Ehdotuksella on eniten vahvuuksia luoda uusi yhteys konepajan alueen ja sen vieressä vilkkaasti hurisevan Teollisuuskadun välille.

Pasilan konepajan alueella Helsingin Vallilassa on määrä purkaa 1970-luvulla valmistunut sähköjunahalli. Sen paikalle haettiin kilpailulla uutta hotellia ja pääkonttorimaista toimistotilaa.

Tuomaristo on painottanut voittajasuunnitelmassa uutta julkista tilaa, joka täydentää vanhoja rakennuksia.

Ulkokoroketta kehitettäessä pitäisi tuomariston mukaan huomioida sääolosuhteet ja katumelun vaimentaminen.

Kiitosta kerää korotettu ulkotila. Rakennukset nousevat sen ansiosta katutason yläpuolelle. Korokkeen katto on alta katsottuna aaltomainen.

Katetun alueen tulisi kuitenkin tuomariston mukaan olla suojattu, esimerkiksi lasitettu, jotta sen käyttäjät eivät olisi liikaa säiden armoilla.

Vilkkaasti liikennöidyltä Teollisuuskadulta kantautuva melu tulee huomioida.

Toisessa vaiheessa voittotyön suunnittelijat karsivat tornimaisuutta toimistorakennuksestaan. Toisessa versiossa on yksittäinen torni, johon tulisi hotelli.

Tuomaristo kiittää julkisivujen kehittelyä toiseen vaiheeseen mutta huomauttaa, että suunnitelmaan kuuluvan toimistorakennuksen yhä liian massiivista suunnittelua voi vielä parantaa.

Voittajatyössä on toisessa vaiheessa karsittu tornimainen osuus yhteen rakennukseen.

Korokeosan yläpuolella julkisivut ovat tiilestä. Korkeiden rakennusten taas on suunniteltu valkoisiksi.

Katutasosta on suunnitelmassa korotettu puutarhamainen alue. Tätä metsiköksi nimettyä aluetta on pienennetty ensimmäisestä kilpailuversiosta.

Viherrakentamista olisi tuomariston mukaan vielä tutkittava ennen lopullista toteutusta. Edes voittajaehdotus ei tuomariston mukaan kokonaisuutenakaan ole valmis sellaisenaan.

A Roof for Helsinki -ehdotuksessa on ”metsiköksi” nimetty viheralue.

Voittajatyön vahvuus on kuitenkin luonteeltaan joustava ja vahva konsepti. Sitä on mahdollista muokata, ilman että alkuperäinen idea heikkenee. Tuomaristo evästää hankkeen toteuttajia varmistamaan, ettei konsepti vesity.

Voittajista MassLab on portugalilainen arkkitehtuuritoimisto. Afry Ark Studio puolestaan toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Arkkitehtuurikilpailun järjestivät alueen omistaja Train Factory yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Suomen arkkitehtiliitto Safan kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat