Asukkaita kehotetaan säilyttämään jätteitä parvekkeella pääkaupunki­seudulla lakon vuoksi

Kuljetusalan lakko viivästyttää jäteastioiden tyhjennyksiä pääkaupunkiseudulla.

Kuljetusalan lakko viivästyttää jätekuljetuksia.

15.2. 9:18

Keskiviikkona alkanut kuljetusalan lakko vaikeuttaa huomattavasti jäteastioiden tyhjennyksiin pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella, tiedottaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Ainakin puolet asuinkiinteistöjen jäteastioista uhkaa päivittäin jäädä tyhjentämättä lakon päättymiseen asti. HSY suosittaa, että asukkaat säilyttäisivät jätteensä mahdollisuuksien mukaan kotonaan siihen asti, kunnes lakko on loppunut ja astiatyhjennykset jatkuvat normaalisti.

Jätekuljetuksia koskevan lakon on määrä loppua ensi viikon tiistaina 21. helmikuuta kello 24.

Lakko vaikuttaa pääasiassa seka- ja biojätteen sekä kartonki- ja muovipakkausten astiatyhjennyksiin. Ainoastaan lasi- ja metallijätteiden kuljetukset jatkuvat kohtuullisen normaaleina.

”Alueelliset vaikutukset voivat olla hyvin vaihtelevia, mutta lakko heijastuu kaikkialle. Eniten tilanne näkyy niissä kiinteistöissä, joissa jäteastioita on asukkaita kohden vähiten ja joiden tyhjennysrytmi on tihein”, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen HSY:n tiedotteessa.

Jos kiinteistön jäteastiat ovat täynnä, jätteet on parasta säilyttää kotona, parvekkeella tai varastossa mahdollisuuksien mukaan.

Ylitäyttyneet astiat viivästyttävät tyhjennyksiä entisestään ja hidastavat lakon jälkeisiä paikkaustoimiamme, Nuutinen muistuttaa.

HSY varmistaa jätehuollon toimivuuden yhteiskunnallisesti tärkeiden kohteiden palveluissa, kuten sairaaloissa.

HSY:n alueella tyhjennetään päivittäin yli 34 000 jäteastiaa. Jokaisena lakkopäivänä jää noin 17 000 jäteastiaa jää tyhjentämättä. n.

HSY ei veloita lisämaksua lakon vuoksi ylitäyttyneistä jäteastioista eikä väliin jääneitä tyhjennyksiä veloiteta.

Väljemmällä aikataululla (joka toinen viikko tai harvemmin) tyhjennettävien jäteastioiden korvaavat tyhjennykset pyritään suorittamaan mahdollisimman pian lakon päätyttyä.

Useammin tyhjennettävissä kohteissa jätekuljetukset jatkuvat lakon päätyttyä normaalin rytmin mukaisesti.

Oheisesta taulukosta voi tarkistaa, minkä jätelajien tyhjennykset taloyhtiöille tyypillisissä pyörällisissä jäteastioissa eivät toteudu normaalisti tai jäävät kokonaan väliin lakon takia. Taulukko on kertoo tilanteen postinumeroittain.

Esimerkiksi kantakaupungin postinumeroalueilla 00100 ja 00120 niin biojätteen, kartongin kuin muovinkin keräysastioiden tyhjennyksessä on viivettä, mutta sekajätteen keräyksen pitäisi sujua normaalisti.

HSY:n sivuilta löytyy taulukot myös syväkeräyssäiliöiden, etukonttien ja lieteastioiden tyhjentämisen poikkeusjärjestelyistä.

Lue lisää: AKT aloitti poikkeuksellisen lakon, jota pelkää nyt myös muu ay-liike

Lue lisää: AKT:n alkanut lakko tuskin näkyy kaupoissa heti – Tällaisia vaikutuksia sillä on arkeen

Lue lisää: Puhe "ahnaista ahtaajista" ärsyttää Turun sataman porteilla: Tällaisia korotuksia kuljetusala vaatii

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat