Hierontayritystä epäillään ihmiskaupasta Helsingissä: Lapsia pidettiin pyykkäreinä

Hieronta-alan yrittäjää epäillään lukuisista rikoksista Helsingissä. Rikosnimikkeinä ovat muun muassa ihmiskauppa, työsyrjintä ja veropetos.

Poliisiaseman kyltti.

15.2. 9:45

Helsingin poliisi epäilee hieronta-alan yritystä lukuisista rikoksista.

Kokonaisuudessa rikosnimikkeinä ovat ihmiskauppa, laittoman maahantulon järjestäminen, veropetos, luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttö, kiskonnantapainen työsyrjintä, törkeä kirjanpitorikos ja työeläkevakuutusmaksupetos, Helsingin poliisi tiedottaa.

Yrittäjän epäillään erehdyttäneen kahta kotimaansa kansalaista saapumaan Suomeen laittomasti turistiviisumeilla.

Epäilty lupasi tuleville työntekijöilleen 1  900 euron kuukausipalkan, jota he eivät epäilyjen mukaan todellisuudessa saaneet. Toinen työntekijä sai palkkaa joitakin satoja euroja, toinen noin 1  500 euroa. Osa palkasta tuli käteisenä Suomessa ja osa tilisiirtona asianomistajien pankkitileille kotimaassa.

Asianomistajat työskentelivät yrityksessä kaksi kuukautta, minkä aikana heillä oli yksi tai kaksi vapaapäivää. Työpäivän pituus oli kymmenen tuntia.

Poliisi epäilee, että kolme muuta asianomistajaa saapuivat omatoimisesti Suomeen.

Myös he tekivät kymmenentuntisia työpäiviä ja ansaitsivat palkkaa noin 30 prosenttia asiakaskäynnin hinnasta. Yhden uhrin epäillään tehneen työtä kokonaan ilman palkkaa. Asianomistajat saivat keskimäärin yhden vapaapäivän viikossa ja työskentelivät Suomessa parista kuukaudesta seitsemään kuukauteen.

Kiskonnantapaista työsyrjintää poliisi on tutkinut kuuden asianomistajan osalta. He tekivät töitä parista viikosta kymmeneen kuukauteen.

Poliisin mukaan epäillyllä työskenteli myös 11–14-vuotiaita lapsia, jotka pesivät yrityksen pyykkejä epäillyn kotiosoitteessa. Yksi lapsi teki töitä yrityksen toimipisteessä asiakaspalvelussa. Lapset olivat töissä vain muutaman viikon ajan. Hierontatyössä ei työskennellyt lapsia, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Nils Majewski.

Kolme muuta asianomistajaa ovat aikuisia, ja he työskentelivät hierojina. Kahdella heistä oli tapahtuma-aikaan toiminimi, joita epäillään käytetyn työnantajan velvoitteiden kiertämiseen. Toinen toiminimistä perustettiin epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan.

Esitutkinnassa selvisi, että yrityksen asiakasvarausjärjestelmästä oli mahdollisesti poistettu kaikki käteisellä maksetut asiakaskäynnit. Yrittäjän epäillään maksaneen käteisellä laittomien työntekijöiden palkkoja.

Myös yrityksen kirjanpidon epäillään olevan harhaanjohtava, koska siinä ei näy työntekijöiden palkkoja tai asiakkaiden käteismaksuja. Poliisi myös epäilee, että epäilty ei hoitanut ollenkaan työntekijöiden työeläkevakuutusmaksuja.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että epäilty lupasi maksaa palkat laittomasti töitä tehneille asianomistajille sitten, kun nämä olisivat saaneet tehdä töitä laillisesti. Suuri osa palkoista on edelleen maksamatta.

Osa työntekijöistä asui työnantajan olohuoneessa ja myöhemmin tämän vuokraamassa asunnossa, jossa heille oli tarjolla ainoastaan patjat lattialla. Näiden uhrien epäillään maksaneen asumisestaan noin 250 euroa kuussa henkilöä kohden. Vuokrat vähennettiin palkoista.

Yrittäjän epäillään myös tuoneen Suomeen noin 30  000 euron edestä arvokelloja ja -käsilaukkuja, joita hän ei tullannut.

Yksi henkilö on edelleen vangittuna rikoskokonaisuudesta epäiltynä. Poliisi on ottanut vakuustakavarikkoon epäillyn ja tämä yrityksen omaisuutta esitutkinnan aikana.

Rikoskokonaisuus siirtyi syyteharkintaan 14. helmikuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat