Vantaan sisäinen tarkastus moitti kaupungin vuokrataloyhtiö VAV:tä pieleen menneestä puukerrostalourakasta Asolan Lipstikkakujalla.
Tarkastusraportin mukaan VAV:n ylin johto rikkoi tietoisesti hankintalakia hankkimalla puukerrostalon toteuttajaksi Suomen Puukerrostalot oy:n ilman tarjouskilpailua.
VAV-yhtymän hallitukselle oli raportin mukaan virheellisesti kerrottu, että yhtiö on saanut luvan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta suorahankintaan, vaikka näin ei ollut tapahtunut.
Urakkasopimus hankkeesta tehtiin vuoden 2020 syyskuussa, ja rakennuslupa sille heltisi seuraavana vuonna. Lukuisten vaikeuksien ja viivästysten jälkeen VAV purki urakkasopimuksen vuoden 2022 tammikuussa.
Suomen Puukerrostalo päätyi konkurssiin helmikuussa.
Sisäinen tarkastus kritisoi, että kuusikerroksisen puukerrostalon rakentajaksi valittiin kokematon ja taloudelliselta kantokyvyltään heikko yhtiö. Vuonna 2017 perustettu Suomen Puukerrostalo oli ehtinyt tehdä vain yhden pienehkön puukerrostalon Hämeenlinnaan.
Hämeenlinnan kohteen arvo oli noin 3–4 miljoonaa euroa, kun verrokkihankkeiden arvo olisi kaupungin hankintaohjeiden mukaan pitänyt olla yhtä suuria kuin Asolan kohteen eli noin 10 miljoonaa euroa. Verrokkikohteita olisi pitänyt olla Vantaan hankintaohjeiden mukaan kaksi.
VAV ja Vantaa edellyttävät urakoitsijoilta myös taloudellista vakautta. Urakoitsijan kolmen viimeisen tilikauden liikevaihtona olisi pitänyt olla noin 2–3 kertaa hankkeen liikevaihto eli noin 25 miljoonaa euroa, kun urakoitsijan liikevaihto oli 2,2 miljoonaa euroa.
Vantaan rakennusvalvonta keskeytti rakennustyöt vuoden 2021 marraskuussa lukuisten puutteiden vuoksi. Ulkopuolisen tarkastajan mukaan puutteita oli esimerkiksi rakennesuunnittelussa.
”Työn vaatimia suunnitelmia ja laskelmia ei toimitettu määräaikaan mennessä, joten kantavan rakenteen kokonaiskestävyyttä ei pystytty varmistamaan”, raportissa todetaan.
Tässä vaiheessa paalut oli lyöty maahan, peruspalkit valettu ja alapohjan ontelot olivat paikoillaan.
Kaupunkiympäristölautakunnan lupajaosto päätti tuolloin, ettei tutkintapyyntöä poliisille tehdä, koska tekoa pidettiin vähäisenä eikä yleisen edun katsottu vaativan syytteen nostamista.
Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennusvalvontaviranomaisen on rakennustyön keskeyttämistä edellyttävän teon tai laiminlyönnin todettuaan ilmoitettava asiasta poliisille esitutkintaa varten.
Sisäisen tarkastuksen raportti oli tiistaina Vantaan konsernijaoston käsittelyssä, ja jaosto evästi yhtiötä toimimaan jatkossa huolellisemmin. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan mahdollinen tutkintapyyntö poliisille on harkinnassa.
Vantaan vuokrataloyhtiön toimitusjohtajana työskenteli puukerrostalohankkeen aikaan Teija Ojankoski, joka siirtyi Y-Säätiön toimitusjohtajaksi viime vuonna.
Ojankosken mukaan sisäinen tarkastus kysyi häneltä vastausta muutamaan kysymykseen viime kesänä, mutta sen jälkeen häneen ei ole otettu yhteyttä eikä hän ole voinut kommentoida raporttia.
”Kuulin vasta tiistaina illalla, että raportti on valmistunut ja jaoston käsittelyssä. Raportti on salattu isolta osalta, joten en tiedä sen koko sisältöä.”
Ojankosken mukaan VAV on toiminut hankkeessa vilpittömällä mielellä eikä mitään tahoa ole tahallisesti harhautettu.
”Lipstikkakujan hanke oli koerakentamiskohde siten, että juuri tuota puurakentamisen menetelmää ei oltu aiemmin tehty. Neuvottelimme ARA:n kanssa hankkeesta ja hallitusta taustoitettiin. Urakan käynnistymisvaiheessa ei ollut mitään viitteitä siitä, ettei urakoitsija olisi kyennyt selviytymään hankkeesta”, Ojankoski sanoo.
Urakoitsija käytti moduulielementtipuutalon toimittajana ruotsalaista Lindbäcks Bygg -yhtiötä, joka on toiminut Ruotsissa 1990-luvulta lähtien.
Ojankosken mukaansa vaikeudet tulivat ilmi vasta myöhemmin, ja niihin puutteisiin puututtiin asiaankuuluvalla tavalla.
Sisäinen tarkastus huomauttaa, että hankkeen vaiheista on ollut vaikea saada selkoa, koska VAV:n pitkäaikainen toimitusjohtaja siirtyi toisiin tehtäviin ja VAV:n rakennuttajapäällikkö oli vaihtunut kahdesti.
”Näen tässä ristiriidan, koska tiedonhankintavaikeuksistaan huolimatta sisäinen tarkastus näyttää tehneen vahvoja johtopäätöksiä”, Ojankoski huomauttaa.
VAV omistaa yhä puukerrostalolle varatun tontin Vantaan Asolan Lipstikkakujalla. VAV:n nykyisen toimitusjohtajan Mirka Saarholman mukaan uuden hankkeen järjestelyt on aloitettu, mutta tarkempia päätöksiä siitä ei ole vielä tehty.