STT: Kristillisdemokraattien ja kokoomuksen ilmoittamat epäilyttävät lähetykset paljastuivat mainoksiksi

Poliisi kehotti muita puoluetoimistoja tarkkaavaisuuteen sen jälkeen, kun vasemmistoliiton puoluetoimistolle saapui torstaiaamuna epäilyttävä paketti.

Poliisioperaatio kokoomuksen puoluetoimistolla torstaina.

16.2. 13:54 | Päivitetty 16.2. 16:48

Kolmen eri puolueen puoluetoimistoista ilmoitettiin torstain aikana poliisille epäilyttävistä lähetyksistä, joita toimistoille oli saapunut. Poliisin mukaan kaikki osoittautuivat vaarattomiksi.

Ensin torstaiaamuna vasemmistoliiton puoluetoimistolle Helsingin Lintulahdenkadulle saapui paketti, jossa arveltiin olevan räjähde.

Poliisin mukaan paketti saapui postin mukana ja muistutti räjähdettä. Poliisi tiedotti yhden aikoihin, että paketti todettiin vaarattomaksi.

Lue lisää: Räjähdettä muistuttanut paketti tuli Vasemmisto­liiton puolue­toimistolle, tapausta tutkitaan laittomana uhkauksena

Tämän jälkeen poliisi oli kehottanut puoluetoimistoja olemaan varuillaan saapuvien lähetysten kanssa.

Myöhemmin torstaina poliisille ilmoitettiin kristillisdemokraattien ja kokoomuksen puoluetoimistoille tulleista epäilyttävistä lähetyksistä.

Tutkinnanjohtaja Patrik Karlsson kertoi STT:lle, että poliisi tarkasti molemmat lähetykset, ja ne paljastuivat mainoksiksi.

”Vasemmistoliiton paketti vaikutti ihan oikealta räjähteeltä tai vastaavalta esineeltä, niin päätimme laittaa muillekin puoluetoimistoille viestiä, että he pitävät silmänsä auki, jos näitä samoja olisi lähetetty muillekin”, Karlsson sanoi.

Karlssonin mukaan tiedossa oli, että ilmoituksia voi tulla matalammalla kynnyksellä.

”Kristillisdemokraateilta tuli ilmoitus paketista, jossa oli lopulta mainostuotteita. Kirjaukset ehkä olivat sellaisia, ettei kukaan toimistolla tunnistanut sitä. Tämä herätti epäilykset.”

Karlsson sanoo, että myös kokoomuksen ilmoittama kirjekuori sisälsi mainostuotteita.

Vasemmistoliiton puoluetoimistolle lähetettyä paketin sisältöä tutkitaan edelleen ja tätä tapausta tutkitaan laittomana uhkauksena.

Tutkinnanjohtaja, ylikomisario Patrik Karlsson Helsingin poliisista kertoi HS:lle, että poliisi sai ilmoituksen kristillisdemokraattien puoluetoimistolle tulleesta paketista sen jälkeen, kun poliisi oli kehottanut puoluetoimistoja olemaan varuillaan saapuvien lähetysten kanssa.

Poliisin mukaan kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton saamat paketit eivät liittyneet toisiinsa.

Kristillisdemokraattien puoluetoimiston henkilökunta ei itse avannut epäilyttävää pakettia.

”Siinä [paketissa] on tietoja, jotka ovat ristiriidassa paketteihin, joita yleensä toimistolle tulee”, Karlsson sanoi HS:lle ennen kuin pakettia oli ehditty tutkia tarkemmin.

Hän ei halunnut tarkemmin yksilöidä, mitä epäilyttävää paketissa oli.

Karlssonin mukaan kristillisdemokraattien puoluetoimistolle tullut paketti kuitenkin erosi selvästi vasemmistoliiton paketista, joka antoi viitteitä siitä, että paketissa voi olla räjähde. Tällaisia selviä viitteitä ei toisessa paketissa ollut.

Ilmoitukset epäilyttävistä kirjeistä ja paketeista eivät ole mitenkään poikkeuksellisia, Karlsson sanoo.

Hän arvioi, että niistä tulee ilmoituksia joskus viikoittain, joskus harvemmin.

”Kyllä niitä tulee aika tasaisesti. Mututuntuma on, että ne liittyvät monesti johonkin, mitä uutisissa on ollut tai maailmalla on tapahtunut, jolloin tällaisia tapauksia voi tulla ryöpsähdyksinä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat