Pariskunta kyttäsi naapureitaan vuosien ajan Helsingissä: Tallensi laajan arkiston asukkaiden arjesta

Pariskunta kyttäsi naapureidensa arkea vuosien ajan. Todisteeksi löytyi laaja arkisto videoita, kuvia ja äänimateriaalia.

Helsingin käräjäoikeus.

21.2. 10:32 | Päivitetty 21.2. 13:33

Helsinkiläinen pariskunta vainosi ja tarkkaili kerrostalossa naapureitaan useiden vuosien ajan.

Vuonna 1969 syntyneet mies ja nainen tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta sekä väärästä ilmiannosta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Lisäksi he joutuivat korvaamaan naapureilleen kärsimyksestä yhteensä 2 100 euroa.

Pariskunta valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen mutta myöhemmin he peruuttivat valituksensa. Näin ollen käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan.

Teot tapahtuivat vuosien 2014 ja 2019 välillä helsinkiläisessä asuinkerrostalossa. Asianomistajina oli yhteensä viisi naapuria, jotka kertoivat pariskunnan toistuvasti uhanneen, seuranneen, tarkkailleen tai muuten vainonneen heitä.

Naapureiden mukaan pariskunta oli muun muassa kuvannut naapureidensa liikkeitä porraskäytävässä ja pihamaalla sekä tehnyt näistä lukuisia aiheettomia häiriöilmoituksia taloyhtiölle ja poliisille.

Lisäksi pariskunta teki naapureiden lapsista useita lastensuojeluilmoituksia ja tilasi naapureiden nimissä lehtiä näiden kotiosoitteisiin.

Erään naispuoleisen naapurin lapsista pariskunta teki lastensuojeluilmoituksen, jossa väitettiin lasten vanhemmat olevan alkoholisti ja narkomaani sekä parittavan lapsiaan pedofiileille. Mukaan oli liitetty kuvia lapsista ja väitetyistä pedofiileista, muun muassa toisesta vanhemmasta ja liikuntaharrastuksen valmentajasta.

Käräjäoikeus katsoi pariskunnan syyllistyneen tässä tapauksessa törkeään kunnianloukkaukseen.

Naapuriperheen vanhempi kertoi oikeudessa ahdistuneensa siitä, että naapuri ”vahti jokaista askelta” ja kuvasi laittomasti. Tilanteen ahdistavuus ajoi hänet lopulta sairaslomalle ja lopulta perhe muutti vainoamisen vuoksi pois talosta.

Kuvaaminen näkyi naapureille parvekkeelta ja ikkunoista. Lisäksi pariskunnan nainen oli todistajien mukaan kertonut kuvaamisesta avoimesti.

Perhe alkoi käyttää eri reittiä sisälle rappukäytävään. Lisäksi arkiset askareet kuten roskien vieminen muuttui naisen mukaan mahdottomaksi pariskunnan toimien vuoksi.

Toinen naapuri taas joutui väärän ilmiannon kohteeksi, kun pariskunta oli kahtena eri päivänä soittanut hätäkeskukseen ilmoittaakseen naapurin metelöineen ja aiheuttaneen häiriötä. Tämän johdosta naapuri vietiin asunnostaan poliisilaitokselle ja hän ei päässyt sovittuun työvuoroonsa.

Pariskunnan uhkaavan toiminnan johdosta naapurit ja heidän lapsensa ovat kokeneet pelkoa sekä joutuneet rajoittamaan liikkumistaan rappukäytävässä ja taloyhtiön pihalla, etteivät kohtaisi kyseistä paria.

Pariskunta kiisti syytteet ja kertoi oikeudessa esimerkiksi, että kaikki heidän tekemänsä häiriöilmoitukset ovat olleet aiheellisia ja he ovat valokuvanneet asianomistajia vain oman etuovensa välittömässä läheisyydessä tai erityisestä syystä.

Oikeudessa käytettiin todisteena muun muassa pariskunnan tallentamaa mittavaa kuva- video- ja äänimateriaalia, josta osa oli tallennettu ovisilmäkameralla. Mukana oli esimerkiksi tiedostoja nimeltä ”Yläkerta kirkuu ja hakkaa”, ”Nimet ja rekkarit” ja ”Häiriövideot”.

Pelkästään yhden perheen jäsenen arjesta pariskunta oli tallentanut yli kymmenen videota, lisäksi lukuisia kuvia ja äänitallenteita. Todisteeksi takavarikoitiin kaikkiaan noin 40 teratavua video-,kuva- ja äänimateriaalia.

Pariskunnan toimista oli tehty lukuisia ilmoituksia aiempina vuosina taloyhtiölle.

Oikaisu 21. helmikuuta kello 13.32: Video-, kuva,- ja äänimateriaalia takavarikoitiin kaikkiaan 40 teratavun verran. Jutun otsikossa väitettiin aluksi virheellisesti materiaalia olleen 4 teratavua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat