Helsinki vähentää kantakaupungista yli tuhat ilmaista pysäköintipaikkaa

Helsingin kaupunki muuttaa kantakaupungissa sijaitsevia ilmaisia kiekkopaikkoja maksullisiksi.

Helsingin kaupunki muuttaa tämän vuoden aikana kantakaupungissa sijaitsevia ilmaisia mutta aikarajattuja pysäköintipaikkoja maksullisiksi.

21.2. 10:40

Helsingin keskustassa suurta määrää parkkipaikkoja ollaan muuttamassa maksullisiksi.

Muutos koskee yhteensä noin 1 400 aiemmin maksutonta mutta aikarajattua niin kutsuttua kiekkopaikkaa pysäköintivyöhykkeellä 2. Kadunvarsipysäköinti on alueella jo maksullista jo entuudestaan, Helsingin kaupunkiympäristön toimiala kertoo julkaisemassaan tiedotteessa.

Muutos tehdään tämän vuoden aikana. Kaikki maksullisiksi muutettavat pysäköintipaikat näkyvät kaupunkiympäristön julkaisemassa kartassa.

Tiedotteen mukaan esimerkiksi Vallilan teollisuusalueella maksullisiksi muutetaan noin 280 pysäköintipaikkaa, Laakson sairaalan ympäristössä noin sata paikkaa, Kalasataman ja Tukkutorin seudulla noin 300 paikkaa ja Hernesaaressa noin 175 paikkaa.

Muutos edistää Helsingin ilmastotavoitteiden toteutumista. Päätös on kaupunkiympäristön toimialan mukaan paitsi linjassa kaupungin liikenne- ja ilmastotavoitteiden kanssa, myös pysäköintipaikkojen käyttäjien etu.

”Maksullisuus edistää paikkojen saatavuutta, kun niitä ei käytetä ajoneuvojen pidempiaikaiseen säilytykseen”, kaupunkiympäristön liikenneinsinööri Elina Rundell kertoo tiedotteessa.

Kaupunginhallitus päätti huhtikuussa 2016 pysäköinnin uusista maksuvyöhykkeistä. Samalla pysäköintivyöhykkeillä 1 ja 2 päätettiin luopua maksuttomista mutta aikarajatuista pysäköintipaikoista.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi syksyllä 2022 valtuustoaloitteen, jonka mukaan kantakaupungin viimeiset maksuttomat pysäköintipaikat tulisi muuttaa maksullisiksi. Aloitteessa käsiteltiin erityisesti niitä kantakaupungin alueella sijaitsevia paikkoja, joilla maksuton pysäköinti on ollut sallittua enintään 24 tunnin ajan.

Näiden paikkojen lisäksi maksullisiksi muutetaan nyt kaupungin pysäköintilinjauksen mukaisesti myös eräitä sellaisia paikkoja, joilla on saanut pysäköidä kahden tunnin ajan maksutta.

Lopulliset liikenne- ja katusuunnitelmapäätökset pysäköintimuutoksista on tarkoitus tehdä keväällä, tiedotteessa kerrotaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat