Itäkeskuksen uudistushanke ja Raide-Jokerille kaavailtu päätepysäkki kaatuivat Helsingissä

Rakennusyhtiö YIT vetäytyy Helsingin Itäkeskuksen joukkoliikenneterminaalin päälle suunnitellusta hankkeesta, jota on valmisteltu neljä vuotta.

Itäkeskuksen metroaseman ja bussikentän päälle suunniteltiin asuinkerrostaloja, Raide-Jokerin päätepysäkkiä ja liiketiloja.

21.2. 15:12

Raitiolinja Raide-Jokerin päätepysäkki, Itäkeskuksen joukkoliikenneterminaalin perusparannus sekä mittava asuinrakentaminen jäävät toteutumatta, kun rakennusyhtiö YIT vetäytyy Punos-hankkeesta.

Korttelin rakennusoikeus oli lähes 40 000 kerrosneliöitä. Kunnianhimoiseen suunnitelmaan oli soviteltu asuntoja noin 500 ihmiselle, ja alkuvaiheessa jopa hotellia.

YIT ilmoitti vetäytymisestään kaupungille viime viikolle. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Hanke oli vain kerta kaikkiaan liian vaikea, arvioi kaupungin maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen.

”Tässä muodossaan täydennysrakentamista ei nyt tehdä. Kaupunki lähtee suunnittelemaan joukkoliikenteen laatutason parantamista puhtaalta pöydältä.”

Raide-Jokerille ehdittiin tehdä tilapäinen päätepysäkki yli sadan metrin päähän bussikentästä ja metroasemasta. Manninen myöntää, ettei tämä suosi sujuvia vaihtoja.

Kaupungilla ei ole vielä korvaavaa suunnitelmaa Raide-Jokerin päätepysäkin lopullisesta sijainnista ja muodosta.

YIT:n projektinjohtaja Kalle Isometsä perustelee vetäytymistä sillä, että rakennuskustannusten nousu ja rahoituksen kallistuminen tekivät hankkeesta mahdottoman toteuttaa.

Suunnittelukilpailun voittanut Punos-ehdotus oli Isometsän mukaan käyttökelpoinen, mutta markkinatilanne muuttui perustavanlaatuisella tavalla.

Punos ei ole ainoa hybridihanke, joka parin viime vuoden aikana on joutunut vastatuuleen. Esimerkiksi Tikkurilassa rakennusyhtiö Lehto luopui kaupungin toimistoja ja asuntoja yhdistelevästä hankkeesta viime vuonna.

Laajasalon raitiotietä varten suunnitellusta uuden varikon ja asuntojen yhdistelmäkorttelista Yliskylässä tehtiin valituksia, ja sen kustannusarvio nousi. Toteutus onkin lykätty 2030-luvulle.

Isometsä myöntää, että eri toimintoja yhdistävä hybridirakentaminen on usein yksittäistä erillishanketta vaikeampaa.

”Mutta valtavan isot ja monimutkaiset kohteet, joille ei ole vertailuhintaa, ovat ainutlaatuisia. Niiden kustannustason selvittäminen on työlästä.”

Mannisen mukaan Punos-korttelia jumpattiin YIT:n kanssa monin tavoin, mutta lopulta oli pakko myöntää, ettei sitä pystytä toteuttamaan.

”Opiksi on otettu. Kaupungin on jatkossa pidettävä huoli siitä, että taloudellinen yhtälö ja kustannustenjako ovat selvillä ennen kuin lähdetään järjestämään suunnittelukilpailua. Kilpaillaan vain siitä, mistä kannattaa kilpailla.”

Kaupungin seuraava hankalaksi luokiteltava kohde on Herttoniemen metroaseman täydennysrakentaminen. Metroaseman peruskorjausta on aiemminkin yritetty kytkeä lisärakentamiseen, mutta suunnitelmat ovat jääneet toteutumatta.

Uusimmalle peruskorjaus ja lisärakennushankkeella on suunnitteluaikaa ensi syyskuulle saakka.

Lue lisää: ”Apeaa ja nuhjuiseksi kulunutta” Itäkeskusta odottaa mullistus: havainnekuvat näyttävät tornitalosuunnitelmat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat