Senaatin­torilla muistetaan perjantaina sodan uhreja: Ensimmäisen kynttilän laskee presidentti Niinistö

Kaikki paikalle saapuvat pääsevät perjantaina osoittamaan myötätuntoaan ukrainalaisille sytyttämällä kynttilän Tuomiokirkon portaille.

Senaatintorilla on järjestetty sotavuoden aikana useita tapahtumai Ukrainan puolesta. Viime maaliskuussa Senaatintorille päättyi Äidit rauhan puolesta -rauhankulkue.

21.2. 18:25 | Päivitetty 23.2. 15:28

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan aloituspäivästä tulee 24. helmikuuta kuluneeksi vuosi, minkä johdosta Helsingin Senaatintorilla järjestetään sodan uhrien muistotilaisuus, Helsingin kaupunki tiedottaa.

Kaikille avoin tilaisuus alkaa perjantaina kello 16 Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä, minkä jälkeen kirkon portaille aletaan sytyttää kynttilöitä sodan uhrien muistoksi.

Kynttilöiden laskun aloittavat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suur­lähettiläs Olga Dibrova sekä pääministeri Sanna Marin (sd).

Ensimmäisten muistajien joukossa ovat myös järjestäjätahojen edustajat eli Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok), Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki ja Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.

Kynttilät laskevat myös myös pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r), työministeri Tuula Haatainen (sd), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk).

Alun perin myös opetusministeri Li Anderssonin (vas) piti osallistua tilaisuuteen, mutta hän ei esteen vuoksi pääsekään paikalle.

Kutsuvieraiden jälkeen kaikki paikalle saapuvat pääsevät osoittamaan myötätuntoaan ukrainalaisille sytyttämällä kynttilän Tuomiokirkon portaille.

Halutessaan kynttilän voi hankkia itse ja kirjoittaa siihen tervehdyksensä, mutta kynttilöitä on varattu osallistujille veloituksetta myös järjestäjien toimesta yhteensä 2 000 kappaletta.

Tilaisuuden päätteeksi kynttilät kerätään ja toimitetaan Ukrainaan rintamalle, jossa niiden steariinia hyödynnetään tiedotteen mukaan energia- ja valolähteenä.

Tuomiokirkon kellot soivat tilaisuuden aikana toistamiseen kello 18, jolloin Helsingissä myös muut kirkot yhtyvät soittoon.

Senaatintorille voi tiedotteen mukaan saapua itselleen sopivana aikana. Alkuillasta kuuden aikaan torilla voi kuulla Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoron esittämänä kappaleet Plyve kacha ja Prayer for Ukraine. Heidän jälkeensä Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti esittää Finlandia-hymnin.

Perjantaina julkistetaan myös pääkaupunkiseudun Ukrainaa auttavan Generators of Hope -kampanjan keräystulos sekä Helsingin kaupungin humanitaarinen lisäavustus Ukrainaan.

Senaatintorilla on lisäksi mahdollisuus tehdä lahjoitus Ukrainaan Kirkon Ulkomaanavun lipaskerääjien kautta.

Juttua muokattu 23.2.2023 kello 15.30: Lisätty tieto siitä, että myös pääministeri Sanna Marin osallistuu tilaisuuteen, kun taas opetusministeri Li Andersson ei esteen vuoksi pääse osallistumaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat