Helsinkiläis­nainen lähetti Facebookissa tapaamalleen ”englantilaiselle kirurgille” yli 90 000 euroa

Oikeuden mukaan huijauksen taustalla on todennäköisesti ollut useampi henkilö. Yksi heistä tuomittiin törkeästä petoksesta ja rahanpesusta ehdolliseen vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1986 syntyneen miehen ehdolliseen vankeuteen.

21.2. 19:28

Sota-alueella työskentelevää englantilaista kirurgia Facebookissa esittänyt henkilö sai huijattua helsinkiläiseltä naiselta yli 90 000 euroa.

Yksi huijaukseen osallistuneista, vuonna 1986 syntynyt mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä petoksesta ja rahanpesusta yhdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Mies valitti tuomiosta Helsingin hovioikeuteen mutta perui myöhemmin valituksensa. Näin ollen käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan.

Samassa yhteydessä tuomittiin vuonna 1983 syntynyt nainen, joka sai 60 päivän ehdollisen vankeustuomion rahanpesusta. Lisäksi hänen tulee korvata uhrille vahingonkorvauksena 15 000 euroa. Naisen osalta tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tapahtumat saivat alkunsa alkuvuodesta 2021, kun helsinkiläisnainen sai Facebookissa kaveripyynnön englantilaiselta Andy Russel -nimiseltä henkilöltä. Russel kertoi olevansa kirurgi ja työskentelevänsä sota-alueella Afganistanin Kabulissa.

Vähitellen Russel kertoi tarvitsevansa rahaa, jotta saisi matkatavaransa lähetettyä pois Kabulista ja muutettua eläkkeelle Suomeen.

Nainen lähetti Russelina esiintyneen henkilön ohjeiden mukaan helmi-maaliskuun aikana yhteensä reilut 96 000 euroa viidelle eri tilille, joista yksi oli tuomitun miehen aviovaimon hallussa oleva tili.

Vaimon tilille siirrettiin 15 000 euroa, josta osan hän siirsi eteenpäin aviomiehensä tilille ja osa italialaisille tileille.

Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että Andy Russel -nimisen henkilön takana toimii todennäköisesti useampi henkilö, joiden tarkoitus on ollut yhteisen suunnitelman mukaisesti erehdyttää helsinkiläisnaiselta rahaa.

Pariskunta kiisti kaikki syytteet oikeudessa. Mies kiisti tietävänsä mitään Andy Russel -nimisestä henkilöstä tai rahojen rikollisesta alkuperästä.

Hän kertoi antaneensa vaimonsa tilinumeron ystävälleen, joka oli kertonut tarvitsevansa tiliä rahan siirtämiseksi italialaisille auton varaosamyyjille, sillä ystävällä ei ollut omaa tiliä.

Vaimon mukaan hänen tililleen oli yllättäen siirretty 15 000 euroa, jolloin hän oli mennyt paniikkiin eikä ollut katsonut maksuun liitettyä viestiä. Nainen siirsi miehensä ohjeiden mukaan rahat kahdelle italialaiselle tilille ja osan miehensä tilille.

Käräjäoikeus ei pitänyt pariskunnan selityksiä uskottavina. Oikeuden mukaan on epätodennäköistä, että vaimon tilinumero olisi päätynyt huijareille ilman, että mies on ollut Facebook-huijauksessa mukana. Lisäksi oikeus piti epätodennäköisenä, ettei vaimo olisi osannut epäillä rahojen alkuperää.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään petokseen, josta hän on itse saanut ainakin 4 500 euron hyödyn.

Oikeuden mukaan asiassa jäi kuitenkin näyttämättä, että miehen rooli rikoksen suunnittelussa tai toteutuksessa olisi ollut niin keskeinen, että häntä voitaisiin pitää päätekijänä. Tämä lievensi tuomiota petoksen kohteena olleen omaisuuden suuresta määrästä huolimatta.

Vaimon tuomiota taas lievensi se, että hän oli toiminut aviomiehensä ohjeiden mukaan ja joutunut oikeuden mukaan osalliseksi ilman omaa syytään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat