Osa palkasta puuttuu yhä tuhansilta Helsingin työntekijöiltä

Kaupungin tavoite on selättää vuonna 2022 alkanut palkanmaksukriisi kevään aikana. Vielä tiistaina osa palkasta oli maksamatta 4 700 työntekijältä.

Helsingin kaupungin taloushallintopalvelu Talpa sijaitsee Sörnäisten Rantatiellä.

22.2. 15:40

Helsingin palkanmaksussa on edelleen virheitä.

Yksittäinen palkka puuttui kokonaan yhä alle 80 työntekijältä helmikuussa, Helsingin kaupungin johtaja Kirsti Laine-Hendolin kertoo. Hän vastaa palkanlaskennan vakauttamisesta. Luku on palkatta jääneiden kokonaismäärä sen jälkeen kun ongelmat alkoivat.

Arviolta noin 10 000 työntekijän palkansaantia sotkeneet ongelmat alkoivat, kun Helsinki siirtyi viime keväänä uuteen Sarastia-palkanmaksujärjestelmään. Järjestelmässä ilmeni puutteita pitkin vuotta.

Palkkoja jäi maksamatta kokonaan, niitä oli maksettu liian vähän tai liikaa.

Osa palkasta puuttui edelleen helmikuussa 4 700 kaupungin työntekijältä. Puuttuvat maksut ovat Laine-Hendolinin mukaan erityyppisiä lisiä, kuten kokemus-, kelpoisuus-, vuoro- tai ylityölisiä.

Tarkoitus on, että tällaiset palkkavirheet, jotka ovat syntyneet viime vuoden 2022 aikana ja joissa osa palkasta puuttuu saataisiin korjattua maaliskuun loppuun mennessä.

Kaupungin ensisijainen tavoite on Laine-Hendolinin mukaan tällä hetkellä korjata virheet, joissa koko palkka on jäänyt maksamatta. Ne saadaan hänen mukaan ripeästi korjattua.

”Ne (virheet) saadaan korjattua kahden arkipäivän kuluttua siitä, kun palkanlaskennalla on oikeat tiedot käytössään.”

Liikaa on maksettu 900 työntekijälle.

Laine-Hendolin arvioi, että palkkakriisi on ohi kevään jälkeen.

”Siihen, että tilanne saadaan palautettua täysin normaaliksi, menee vielä aikaa, mutta mittareiden valossa palkkavirheiden määrissä ja korjausvelan purkamisessa päästään kevään aikana hyvälle tasolle.”

Uusien palkkavirheiden määrä on saatu Laine-Hendolinin laskettua edellistä palkkajärjestelmää alemmalle tasolle, alle viiteen prosenttiin.

Se, että palkanmaksukriisi saadaan selätettyä, tarkoittaa, että uusia palkkavirheitä syntyy vain hallittavissa oleva määrä. Lisäksi vuodelta 2022 kertyneiden palkkavirheiden korjausvelka on purettava maaliskuun loppuun mennessä.

Helsingin kaupungin tiedotteessa todetaan, että palkanmaksun tilanne voi vaikuttaa joidenkin työntekijöiden esitäytetyn veroilmoituksen tietoihin. Helsingin kaupunki tekee korjauksia tulorekisteriin vielä senkin jälkeen, kun Verohallinto on lähettänyt esitäytetyt veroilmoitukset.

Helsingin kaupungin palkanmaksusta vastaavan Talpan asiakaspalveluun lisätään henkilökuntaa neuvomaan kaupungin vuonna 2022 maksaman palkan ja siitä pidätetyn veron määrän tarkastuksissa. Kaupungin tiedotteen mukaan myös Verohallinnon asiakaspalvelu auttaa kaupungin työntekijöitä verotusasioissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat