Vanhus luuli maksaneensa taksikyydin, mutta joutuikin huijatuksi: Hänen korttiaan vingutettiin tuhansilla euroilla

Autokuski varasti vanhuksen pankkikortin ja antoi sen vävylleen. Molemmilla oli aiempaa rikostaustaa, mikä johti ehdottomiin vankeustuomioihin.

Taksikuskin ja tämän vävypojan tuomioita kovennettiin käräjäoikeudessa, sillä heillä oli taustallaan aiempaa rikollisuutta.

25.2. 15:46

Taksikuskia esittänyt mies varasti 91-vuotiaan helsinkiläismiehen maksukortin ja antoi sen vävylleen, joka käytti korttia tuhansien eurojen edestä.

Vuonna 1962 syntynyt kuski tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä varkaudesta 9 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Tuomiota kovennettiin hänen aiemman rikostaustansa vuoksi. Mies oli aiemmin tuomittu lukuisia kertoja anastus- ja muista rikoksista.

Korttia käyttänyt tyttären puoliso eli vuonna 1977 syntynyt mies puolestaan tuomittiin kätkemisrikoksesta ja maksuväline­petoksesta kolmen kuukauden ja 15 päivän vankeuteen.

Miehet valittivat tuomiosta Helsingin hovioikeuteen, joka päätyi pitämään käräjäoikeuden tuomion voimassa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Tapahtumat saivat alkunsa tammikuussa 2020, kun 91-vuotias mies oli odottamassa Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla hänelle tilattua taksia.

Tekoaikaan 57-vuotias mies saapui paikalle ja sai vanhemman miehen nousemaan autonsa kyytiin, vaikka hän ei ollut miehen tilaama kuski. Mies kuljetti vanhuksen Herttoniemeen, missä tämä antoi kuskille maksukorttinsa luullen maksavansa asianmukaisesta taksikyydistä.

Mies otti maksukortin haltuunsa, antoi tilalle toisen kortin ja poistui paikalta.

Kuski antoi kortin vävylleen, tekoaikaan 42-vuotiaalle miehelle. Tämän jälkeen korttia käytettiin yhteensä yli 27 000 euron edestä.

Kortilla muun muassa nostettiin käteistä rahaa ja maksettiin ostoksia sekä kortin pankki- että luotto-ominaisuudella. Kortin tunnusluku oli siis rikollisten tiedossa.

Asianomistaja kuoli ennen oikeuden pääkäsittelyä. Hän kertoi esitutkinnassa, että oli vasta kotonaan huomannut, että oli saanut kuskilta väärän kortin.

Todisteena oikeudessa käytettiin muun muassa valvontakameran tallennetta, josta näkyy, miten 57-vuotias mies viittilöi vanhusta nousemaan autonsa kyytiin.

Miehet kiistivät kaikki syytteet.

Nuorempi mies väitti, että hän oli saanut maksukortin ostoskeskuksessa tuntemattomalta mieheltä ja tämän jälkeen käyttänyt korttia lukuisia kertoja niin, että tämä tuntematon mies on kuljettanut häntä ympäri Helsinkiä.

Käräjäoikeuden mukaan vanhus oli huonossa kunnossa, tarvitsi rollaattoria liikkumisessaan ja tämän näkö oli heikentynyt. Oikeus katsoi, että autokuski käytti vanhuksen avutonta ja hädänalaista tilaa hyväksi rikoksessaan.

Nuoremman miehen kohdalla oikeus totesi, että jos joku pyytää käyttämään maksukorttia toisen puolesta, on se jo itsessään hyvin poikkeuksellinen pyyntö. Käräjäoikeus katsoi, että miehen olisi tullut ottaa selvää kortin alkuperästä.

Lue lisää: Miehen lento Bangkokiin myöhästyi 50 tuntia – Finnair kielsi korvauksen ja vetosi ”poikkeuksellisiin olosuhteisiin”

Lue lisää: Mies houkutteli julkkis­jatkoillaan alaikäisen mukaansa yökerhosta ja raiskasi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat