"Häiriötä" aiheuttavat turistibussit aiotaan häätää Senaatintorilta Helsingissä

Helsingin kaupunki aikoo kieltää turistibussien pysäköinnin Senaatintorilla. Syynä mainitaan bussien aiheuttama häiriö.

Ihmiset jonottivat Senaatintorin koko aukion täyttävälle kesäterassille heinäkuussa 2020.

24.2. 11:07 | Päivitetty 24.2. 11:25

Helsinki aikoo kieltää turistibussien pysäköinnin Helsingin Senaatintorilla keskustassa. Syynä ovat bussien aiheuttamat ”häiriöt lähiympäristölle”.

Bussien häätäminen historialliselta alueelta liittyy torin esteettiseen kehittämiseen: bussit ovat ”ulkonäkökysymys” . Lisäksi ne vievät tilaa, aiheuttavat turvallisuusriskejä ja näköesteitä.

Asiaa käsitellään Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa ensi tiistaina. Lopullisen päätöksen asiasta tekevät poliitikot.

Senaatintorille ollaan jälleen kesäksi 2023 keskittämässä terassitoimintaa ja turistibussit eivät torin laidalla paranna asiakkaiden terassikokemusta, kaupunki toteaa.

”Matkailubussien pysäköintiä ei voi olla välittömästi Senaatintorin ympärillä pakokaasujen sekä terassien näkymien vuoksi”, kaupunkiympäristön tausta-aineistossa todetaan.

Kaupungin mukaan alueella tulee olla jotain palveluita, jos toiveissa olisi turistien kaupungin yrityksiin jättämä raha. Sen saavuttamiseksi matkailukokemuksesta tulisi tehdä mahdollisimman korkeatasoinen, kaupunki toteaa.

Helsinki ehdottaa nyt turistibussien kahdeksan pysäköintipaikan siirtämistä osin muualle. Samalla pysäköintipaikoista poistuisi neljä.

Neljä uutta pysäköintipaikkaa ehdotetaan otettavaksi käyttöön Kirkkokadulla Unioninkadun ja Fabianinkadun välisellä osuudella.

Muualla kuin Senaatintorilla sijaitsevat pysäköintipaikat säilyisivät edelleen käytössä ja uuden suunnitelman mukaisessa tilanteessa Senaatintorin liepeillä olisi yhteensä noin 28 matkailuliikenteen pysäköintipaikkaa ja 2 paikkaa kiertoajelubusseille.

Lisäksi myös kiertoajelubussien paikat poistetaan ja siirretään etäämmälle torista.

Ehdotetulla järjestelyllä ei ole vaikutusta henkilöautojen pysäköintiin.

Alan yrittäjät pelkäävät, että järjestely haittaa heidän toimintaansa ja liikenne lähikaduilla ruuhkautuu. Esimerkiksi moni laivaristeilymatkustajista on toimijoiden mukaan huonokuntoisia ikäihmisiä, jotka jo nyt jäävät bussiin istumaan hitusenkin pidemmän kävelymatkan vuoksi.

Bussit joutuvat todennäköisesti ajamaan torin ympäristössä pysäköintipaikkaa etsimässä, yrittäjät ennustivat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat