Suvilahden suunnitelmat etenevät: uusi viihdekeskus vetäisi tuhansia ihmisiä

Tapahtumakeskukseen on suunniteltu monitoimiareenaa, toimistoja, ravintoloita, liiketiloja ja hotellitoimintaa.

Havainnekuva Suvilahteen suunnitellusta tapahtumakeskuksesta.

25.2. 10:55 | Päivitetty 25.2. 13:09

Näyttelijä Mikko Leppilammen puuhaama Suvilahti Event Hub on jälleen lähempänä toteutumista Helsingin Kalasatamassa.

Väliaikaisen skeittipuiston paikalle suunnitellun tapahtumakeskuksen on tarkoitus koota yhteen viihde- ja kulttuurikäyttöön tarkoitettu monitoimiareena, ravintoloita, toimistoja, liiketiloja ja mahdollisesti myös hotellitoimintaa.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee alueen kaavaratkaisua tiistaina. Lopullisesti asiasta päättää kaupunginhallitus.

Tapahtumakeskuksesta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun voittaja on nimeltään Contiki.

Tapahtumakeskusta sovitellaan tehdaskorttelialueelle Kalasataman keskuksen ja Suvilahden entisen kaasutehtaan väliin. Sen eteläpuolelle tulisi Kaasutehtaankentän tapahtuma-alue kulttuuri- ja urheilutapahtumille.

Uusi kulttuurirakennus olisi kooltaan 12 100 kerrosneliötä, ja toimitiloja siinä olisi 35 000 kerrosneliötä. Hankkeesta käydyn arkkitehtuurikilpailun voitti ehdotus nimeltä Contiki.

Tapahtumakeskus mahdollistaisi alueella jo nyt järjestettävien festivaalien lisäksi pienempiä kulttuuritapahtumia, koko perheen tapahtumia sekä liikunta- ja harrastetapahtumia ympäri vuoden.

Tapahtumasali vetäisi 3 000–5 000 ihmistä ja kortteliin tulevat kattoterassit 400–500 asiakasta kerrallaan.

Alueella nyt olevalle skeittipuistolle pyritään löytämään korvaava sijainti lähialueelta. Tapahtumakeskuksen suunnitteluvaraus on voimassa vuoden 2024 loppuun asti, kaupungin asiakirjoista selviää.

Suvilahden tapahtumakeskus mereltä päin nähtynä.

Suunnitellun tapahtumakeskuksen naapurissa on Suvilahden voimalaitosalue, joka on osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Viereiselle tontille on kaavailtu myös Helsingin uutta jäähallia.

Oman haasteensa rakentamiselle tuo alueen maaperän pilaantuneisuus, jota on tutkittu vuosina 2008 ja 2021. Tutkimuksissa havaittiin haitta-aineita, kuten pah-yhdisteitä, syanidia, raskasmetalleja ja öljyhiilivetyjä, etenkin suunnitellun tapahtumakentän alueen täyttökerroksissa.

Uuteen tapahtumakeskukseen tulisi myös toimistoja, ravintoloita, liiketiloja ja mahdollisesti hotellitoimintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat