Helsinki etsii ostereita syöneitä ja niistä sairastuneita

Ravintoloissa nautitut osterit aiheuttavat ruokamyrkytyksiä Helsingissä. Kaupunki pyytää tietyissä ravintoloissa aterioineita ilmoittautumaan.

Ostereita ravintola-annoksessa Skotlannissa.

24.2. 11:53 | Päivitetty 24.2. 12:57

Ostereiden aiheuttamia ruokamyrkytyksiä on ilmennyt useita Helsingissä helmikuun aikana. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut selvittää nyt ruokamyrkytyksiä, joiden epäillään liittyvän ruokailuun ravintoloissa ja pop-up-tapahtumassa helmikuun alusta alkaen.

Kaupunki pyytääkin nyt tietyissä ravintoloissa ostereita nauttineita ilmoittautumaan.

Ravintolat ovat: Fisken på Disken, Natura, Gillet, The Cock, Meripaviljonki ja pop-up-tapahtuma ravintola Sake bar & Izakayassa. Näissä ravintoloissa helmikuussa 2023 ostereita syöneitä ja sairastuneita pyydetään ottamaan yhteyttä elintarviketurvallisuusyksikköön.

Sairastumisia voi kaupungin mukaan liittyä myös muihin ravintoloihin.

Yhteydenottoa toivotaan sairastuneilta ensisijaisesti sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella osoitteessa https://ilppa.fi.

Yhteyttä voi ottaa myös puhelimitse numeroon 09 310 31527 maanantaista perjantaihin kello 8 ja 16 välisenä aikana.

Tällä hetkellä sairastuneita on tiedossa noin 20, ja he ovat syöneet ostereita. Vasta yhdestä näytteestä on löydetty norovirusta. Virusta löytyi Ranskasta saapuneen osterierään liittyvästä näytteestä, Helsingin elintarviketurvallisuusyksiköstä kerrotaan.

Lisäksi Hollannista saapunut erä on vedetty pois myynnistä, sillä myös siihen epäillään liittyvän sairastuminen. Näyte on parhaillaan tutkittavana, joten taudinaiheuttajasta ei ole vielä tietoa.

Helsingin kaupunki pyrkii nyt selvittämään ilmiön laajuuden ja siksi se pyytää ravintolassa Helsingissä ostereita syöneitä ja sen jälkeen sairastuneita ilmoittautumaan.

Helsingin kaupungin elinturvallisuusyksikön mukaan ostereihin liittyvät ruokamyrkytykset eivät ole poikkeuksellisia, mutta tavallisesti ne liittyvät yhteen toimituserään.

Nyt epäillään, että taudinaiheuttajaa voisi olla useammissa toimituserissä.

Ostereita Helsingissä syöneitä ja niistä sairastuneita pyritään löytämään, jotta kaupunki saisi selville ongelman laajuuden.

Norovirus on Suomessa yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja.

Osterit saattavat siivilöidä itseensä noroviruksia, jos ne elävät ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä, kaupunki tiedottaa. Norovirus tuhoutuu kuumassa, + 90 asteen, vedessä vasta kahden minuutin jälkeen.

Osterit kuitenkin nautitaan perinteisesti kuumentamatta ja raakana.

Norovirus tarttuu helposti henkilöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi saastuneiden pintojen välityksellä. Norovirus voi tarttua herkästi myös saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan tartunnan.

Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia.

Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit.

Osa ravintoloista on jo tarkastettu ruokamyrkytysepidemiaepäilyn jälkeen, ja ostereiden maahantuojat ovat ryhtyneet elintarvikkeiden takaisinvetoon.

Ympäristöpalvelut selvittää epidemiaa yhteistyössä Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat