Senaatintorilla muistettiin Ukrainan sodan uhreja

Perjantaina Tuomiokirkon portaille sytytettiin kynttilämeri, kun halukkaat pääsivät osoittamaan myötätuntoaan ukrainalaisille.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist, työministeri Tuula Haatainen, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki, pääministeri Sanna Marin, Ukrainan suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova ja presidentti Sauli Niinistö.

24.2. 15:27 | Päivitetty 24.2. 17:43

VENÄJÄN Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan aloituspäivästä tulee perjantaina kuluneeksi vuosi, minkä johdosta Helsingin Senaatintorilla järjestettiin sodan uhrien muistotilaisuus.

Kaikille avoin tilaisuus alkoi perjantaina kello 16 Tuomiokirkon kellojen soitolla ja minuutin hiljaisella hetkellä, minkä jälkeen kirkon portaille alettiin sytyttää kynttilöitä sodan uhrien muistoksi.

Kynttilöiden laskun aloittivat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ukrainan suur­lähettiläs Olga Dibrova sekä pääministeri Sanna Marin (sd). Paikalla olivat myös esimerkiksi Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) sekä joukko ministereitä.

Paikalla oli jo ennen tilaisuuden alkua sankoin joukoin väkeä, ja kynttilöitä laittavista ihmisistä muodostui Tuomiokirkon portaille jono. Kielestä päätellen paikalle oli saapunut myös paljon ukrainalaisia.

HS näytti paikan päältä Ilta-Sanomien suoraa lähetystä.

Dibrova sanoi suorassa lähetyksessä olevansa suomalaisille kiitollinen Ukrainalle annetusta tuesta.

Hän kertoo puhuneensa lukuisten ukrainalaisten kanssa sodan sytyttyä. Kaikilla on ollut sama viesti.

”Olemme liikuttuneita ja kiitollisia siitä, miten suomalaiset ovat avanneet ukrainalaisille ovensa”, Dibrova sanoi.

Hän kuitenkin muistutti, että sota jatkuu edelleen ja Ukraina tarvitsee paitsi aseita myös humanitaarista apua sekä tukea jälleenrakentamiseen.

Paikalla oli myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), jonka mukaan on tärkeää lähettää Ukrainaan viesti, että täällä ajatellaan heitä.

”Tieto siitä, että jossain muualla ajatellaan ja muistetaan, voi antaa hirveästi voimaa ihmisille konfliktin keskellä”, Haavisto sanoi IS:n haastattelussa.

Lisäksi hänen mukaansa on tärkeää, että Ukrainan tukemista jatketaan esimerkiksi materiaali­pakettien, aseavun ja kehitysyhteistyön muodossa.

”Jälleenrakennus tulee olemaan vuosien urakka. On hyvä, että Suomi on siinä aktiivisesti mukana.”

KUTSUVIERAIDEN jälkeen kaikki paikalle saapuvat pääsivät osoittamaan myötätuntoaan ukrainalaisille sytyttämällä kynttilän Tuomiokirkon portaille. Kynttilöitä oli varattu veloituksetta yhteensä 2 000 kappaletta.

Tuomiokirkon kellot soivat toistamiseen kello 18, jolloin Helsingissä myös muut kirkot yhtyvät soittoon.

Alkuillasta kuuden aikaan torilla voi kuulla Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kuoron esittämänä kappaleet Plyve katša ja Molytva za Ukrajinu. Heidän jälkeensä Ylioppilaskunnan Laulajien kvartetti esittää Finlandia-hymnin.

Kynttilät laskettiin Tuomiokirkon portaille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat