Lapset kertoivat opettajan kosketelleen taka­puolelle toistuvasti ala­koulussa Espoossa – Oikeus hylkäsi ahdistelu­syytteet

Lapset kertoivat opettajan kosketelleen heitä takapuolelle espoolaisessa alakoulussa. Oikeus hylkäsi syytteet.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus.

24.2. 15:03

Lapset kertoivat opettajan kosketelleen heitä takapuolelle alakoulussa Espoossa.

Miesopettaja kiisti syytteet ja sen, että olisi kosketellut oppilaita.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi 47-vuotiaan miesopettajan syytteet oppilaisiin kohdistuneista seksuaalisista ahdisteluista.

Miehen syytettiin muun muassa kosketelleen lapsia takapuolelle espoolaisessa alakoulussa useassa eri tilanteessa vuosina 2018–2020. Käräjäoikeus katsoi, että koskettelua oli tapahtunut, mutta ei pitänyt sitä seksuaalisesti olennaisena.

Mies työskenteli koulussa määräaikaisena, ja hänen työsuhteensa on sittemmin lakannut. STT ei kerro koulun nimeä asianomistajien yksityisyyden suojelemiseksi.

Oikeudessa asianomistajan eli uhrin asemassa oli neljä lasta. He kertoivat muun muassa, että opettaja oli useissa eri tilanteissa pyytänyt heitä ja muita lapsia nousemaan jakkaralle ja kosketellut heitä takapuolesta.

Opettaja oli pitänyt kiinni pepusta ja sanonut, että hän pitää kiinni, ettei jakkaralla ollut tippunut. Opettaja oli ottanut suoraan kiinni pepusta aina. Se oli ollut ahdistavaa. Näin oli tapahtunut melkein joka tunti, käräjäoikeuden tuomiossa todetaan yhden lapsen kertomasta.

Kaksi lapsista kertoi myös tilanteesta, jossa opettaja oli pyytänyt heitä avukseen hakemaan tarvikkeita kellarin varastosta. Tässä tilanteessa opettaja oli heidän mukaansa painautunut kiinni toisen takapuoleen.

Lapsi kertoi myös tilanteesta, jossa verho oli pudonnut verhotangosta ja opettaja oli pyytänyt häntä nousemaan korokkeelle laittamaan verhon takaisin. Sen jälkeen opettaja otti lapsen mukaan häntä molemmin käsin kiinni takapuolesta.

Lasten mukaan opettaja oli "vähän semmoinen ahdistava" ja oli saattanut tulla lähelle.

Molemmat lapsista kertoivat kohdanneensa ja todistaneensa opettajan epäasiallista käytöstä useita kertoja

Kolmas lapsi kertoi opettajan potkaisseen tai tönäisseen jalallaan häntä takapuoleen. Häntä opettaja ei ollut kosketellut käsin. Kahden muun tavoin hän sanoi pitäneensä opettajan käytöstä erikoisena.

Neljäs lapsi kertoi opettajan läpsäisseen häntä takapuolelle hänen ollessaan menossa kavereidensa kanssa välitunnille.

Mies ei enää työskentele kyseisessä koulussa. Oikeudessa hän kiisti syytteet ja sen, että olisi kosketellut lapsia.

Hän myös kiisti verhojen laittoon ja kellariin sijoittuvat tapahtumat.

Hän kiisti myös olleensa lähellä oppilaan takapuolta, ja piti ajatusta iljettävänä.

Oikeudessa kuultiin todistajana koulun rehtoria. Hänen mukaansa lapset olivat tulleet hänen luokseen puhumaan toisen opettajan kehotuksesta. He olivat kertoneet epäasiallisesta koskettelusta, minkä jälkeen rehtori oli yhteydessä heidän huoltajiinsa ja teki poliisille rikosilmoituksen.

Oikeus uskoi lapsia, mutta ei pitänyt tekoja rikoksena

Käräjäoikeus katsoi, että lapset kertoivat tapahtumista varsin yhteneväisesti, ja se piti heidän kertomuksiaan uskottavina. Oikeus otti huomioon kuitenkin sen, että lapset olivat puhuneet tapahtumista runsaasti toistensa ja muiden ihmisten kanssa, mikä oli omiaan heikentämään kertomusten merkitystä.

Oikeus arvioi, että opettajan käytöstä voidaan pitää vähintään kyseenalaisena ja että koskettelu kohdistui seksuaalisesti merkitykselliselle alueelle. Toiminta ei oikeuden mukaan kuitenkaan ollut sillä tavalla tahallista ja seksuaalisesti olennaista, että se olisi rikos.

Oppilaan takapuoleen kiinnitulemista voi sinänsä pitää seksuaalisena tekona, oikeus totesi.

Näyttämättä on kuitenkin jäänyt, että lähemmäksi tuleminen tai oppilasta kohti nojaaminen olisi tässä tapauksessa tapahtunut seksuaalisessa tarkoituksessa siten, että se olisi seksuaalisena ahdisteluna syyksiluettava, oikeus totesi yhden syytekohdan osalta.

Lue lisää: Poliisi epäilee: Mies kävi käsiksi entuudestaan tuntomattomaan naiseen Vantaalla

Lue lisää: Sanallinen katuhäirintä voi ensi vuodesta lähtien olla rikos – Professori penää kaupunkilaisilta eettistä vastuuta

Lue lisää: Treffisovelluksessa lähetetystä alastonkuvasta voi jatkossa seurata sakkorangaistus

Lue lisää: Poliisilla on jo tutkinnassa suostumusperustaisia raiskauksia

Lue lisää: Nämä teot voivat nyt tuoda tuomion seksuaalisesta ahdistelusta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat