Ostereista sairastuneita paljastui lisää Helsingissä

Tautia aiheuttaneita ostereita myyneitä ravintoloita on ilmennyt myös lisää.

Osterit nautitaan usein raakana, mikä aiheuttaa riskin virus- tai bakteeritautiin.

27.2. 10:01

Helsingin ravintoloiden ostereista aiheutuneita ruokamyrkytystapauksia on tullut ilmi runsaasti sen jälkeen, kun Helsingin kaupunki tiedotti aiheesta perjantaina 24. helmikuuta.

Helmikuun aikana sairastuneita oli perjantaina tiedossa noin 20, nyt heitä on jo hieman yli 100, kertoo elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg.

Perjantaina tiedossa oli kuusi ravintolaa, joiden ostereista virus on mahdollisesti tarttunut. Nyt tiedossa muutama ravintola lisää, mutta niitä ei vielä nimetä, Åberg kertoo.

Lue lisää: Helsinki etsii ostereita syöneitä ja niistä sairastuneita

Ravintoloiden elintarvikenäytteistä ja potilasnäytteistä on löydetty norovirusta. Virusta löydettiin eräästä Ranskasta saapuneesta erästä, ja myös Hollannista saapuneen erän epäillään sisältäneen virusta. Hollannin erää tutkitaan vielä, ja se on jo vedetty pois myynnistä.

”Bakteeri tai virus ei leviä tasaisesti koko toimituserään, joten tutkiminen vie aikaa” Åberg sanoo.

Osterit nautitaan useimmiten raakana, joten riski sairastumiselle on olemassa. Osterit saattavat siivilöidä itseensä noroviruksia, jos ne elävät ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä.

”Ei siis ole kyse siitä, että osteri olisi pilaantunut”, Åberg täsmentää.

”Ravintoloilla ei sinänsä tässä ole niin suurta merkitystä, sillä virusta on ollut osterin kasvatusvedessä.”

Jos osterin kasvatusvesi on erittäin saastunut, saattaa niissä olla jopa A-hepatiittia, mutta tämä on todella harvinaista.

Norovirus tarttuu helposti henkilöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi saastuneiden pintojen välityksellä. Norovirus voi tarttua herkästi myös saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan tartunnan.

Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit.

Yhteydenottoa toivotaan sairastuneilta ensisijaisesti sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella osoitteessa https://ilppa.fi.

Yhteyttä voi ottaa myös puhelimitse numeroon 09 310 31527 maanantaista perjantaihin kello 8 ja 16 välisenä aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat