Hermanninrantaan halutaan puisten kerrostalojen ekokylä Helsingissä

Vanhalle teollisuusalueelle Sörnäisiin ja Hermanniin suunnitellaan muun muassa puisia asuinkortteleita ja rantapromenadia.

Havainnekuva näyttää, miltä Hermanninrantaan suunnitellut vehreät korttelipihat voisivat näyttää.

27.2. 14:28 | Päivitetty 27.2. 17:30

Uusi, ekologisesti kestävä asuinalue rakentuu tulevaisuudessa Helsingin Hermanninrantaan Kalasataman pohjoispuolella Hermannissa ja Sörnäisissä, jos kaupungin suunnitelmat toteutuvat.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kaavaratkaisun, joka mahdollistaa asuntorakentamisen noin 5 500 uudelle asukkaalle. Kaava etenee kaupunginvaltuustoon, jossa poliitikot tekevät siitä lopullisen päätöksen.

Helsingin kaupungin tavoitteena on, että Hermanninrannasta tulee kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen, vehreä ja mahdollisimman laajasti puurakenteinen asuinalue.

Alueelle on suunniteltu yhdeksää asuinkorttelia, kahta pysäköintitaloa ja päiväkotia sekä yhtä koulua. Pohjoisempana sijaitsevan päiväkodin yhteyteen on kaavailtu urheilukenttää ja leikkipuistoa.

31,5 hehtaarin kokoiselta suunnittelualueelta on varattu runsaat 229 000 kerrosneliötä uudisasuntotuotannolle ja 10 400 kerrosneliötä liiketiloille.

Nykyinen Hermanninranta on rakennettu pitkälti täyttömaalle, ja osa maa-aineksesta on ollut jo alun alkaen pilaantunutta.

Täyttöjä on tehty myös huonosti kantavalle savi- ja liejupohjalle, minkä takia tulevat korttelit ja katualueet pitää perustaa paalulaatan varaan. Tämä lisää merkittävästi betonin osuutta alueelle.

Siksi on kaupungin mukaan perusteltua, että tulevien rakennusten runkorakenne olisi mahdollisimman vähähiilistä, käytännössä siis puuta.

Hermanninranta toimii nykyisin muun muassa veneiden talvisäilytyspaikkana ja teollisuusalueena.

Hermannin rantapuisto jää asukkaiden virkistysalueeksi.

Tällä haavaa Hermanninrannassa on veneiden talvisäilytysalue ja pienimuotoista teollista ja kaupallista toimintaa sekä Hermannin rantapuisto.

Puisto on kaupungin mittapuulla poikkeuksellisen vehreä ja luonnonmukainen ranta-alue. Se jää asukkaiden virkistyskäyttöön. Kaikkien käyttöön tulee myös Hermanninterassi-niminen rantapromenadi.

Villin ja hoitamattoman puiston biologista monimuotoisuutta kaupungin on tarkoitus vahvistaa.

Alueen eteläosassa olevasta Kyläsaarenkadusta muotoutuu suunnitelmien mukaan pyöräkatu, joka on osa baanaverkkoa.

Lännessä Hermanninranta rajautuu Hermannin rantatiehen, jossa kulkee muun muassa joukkoliikennevälineet, kuten vuonna 2024 valmistuva Kalasataman raitiotie.

Hermanninrantaan kaavaillaan asuntoja noin 5 500 uudelle asukkaalle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat