Kuvassa näkyvä sormen­jälki paljasti netti­huijarin

Poliisi pääsi nettikaupoilla huijanneiden jäljillä valokuvassa vilahtaneen sormenpään perusteella. Tekaistuilla maksutapahtumilla huijaaminen on yleistynyt, poliisi varoittaa.

Nettihuijari jäi kiinni, kun ostaja otti kuvan, jossa huijari näytti puhelimensa näytöltä maksusuoritusta. Kuvakaappaus Dennis Pastersteinin Twitter- tililtä.

27.2. 17:56

Helsingin poliisi selvitti matkapuhelinkauppoihin liittyneen petoksen valokuvassa näkyneen sormenjäljen avulla.

Netissä sovitut kännykkäkaupat päättyivät petokseen, sillä matkapuhelimen ostaja esitti väärennetyn kuitin maksutapahtumasta. Tällä kertaa myyjä oli onneksi ottanut valokuvan ostajan kännykän näytöstä, ja kuvan avulla poliisi pääsi tekijän jäljille.

Asiasta kertoi Twitter-tilillään Dennis Pasterstein, joka on Helsingin poliisin liikennevalvontatoiminnon johtaja.

Liikenneraporteistaan tunnettu Pasterstein halusi kertoa tapauksesta, sillä vastaavanlaiset huijaukset ovat yleistyneet viime aikoina. Tyypillistä tapauksille on ollut nimenomaan se, että väärennettyä maksukuittia näytetään ostajan matkapuhelimelta.

”Tutkinnasta lähetettiin terveisiä, että hiljaisemman kauden jälkeen tämän kaltaisten huijausten määrä on lähtenyt kasvuun”, Pasterstein kertoo.

Pastersteinin esiin nostama tapaus on muutaman vuoden takaa. Tekijän henkilöllisyys selvisi sormenjälkien ansiosta. Hän oli niin sanotusti poliisin vanha tuttu.

Valitettavasti vastaavissa tapauksissa harva jää kuitenkaan kiinni, Pasterstein kertoo.

”Kauppoja tehdessä kannattaa suosia Mobilepayn kaltaisia palveluita, joissa raha siirtyy välittömästi”, Pasterstein muistuttaa.

Mikäli maksu tapahtuu pankkisiirtona eikä suoritus näy heti esimerkiksi siksi, että myyjällä ja ostajalla on eri pankki, kannattaa ostajasta esimerkiksi ottaa kuva, Pasterstein neuvoo.

Pastersteinin mukaan silloin tällöin käy niin, että kun tavara on vaihtanut omistajaansa, ostajan prepaid-numero lakkaa toimimasta eikä rahoja koskaan kuulu myyjän tilille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat