Asukas kieltäytyi luopumasta kellarikomerostaan asuintalossa Etu-Töölössä ja vei asian oikeuteen

Hovioikeus katsoi, että asunto-osakeyhtiö irtisanoi kellarikomeron vuokrasopimuksen hyväksyttävästä syystä.

Helsingin käräjäoikeus.

28.2. 10:04 | Päivitetty 28.2. 10:22

Kiista Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan asuintalon kellarikomerosta kärjistyi oikeustaisteluksi asti.

Asukas kieltäytyi luovuttamasta ylimääräistä kellarikomeroaan, joka oli ollut hänen hallussaan vuodesta 2003. Helsingin Etu-Töölössä sijaitsevan asuintalon taloyhtiö irtisanoi aluksi kellarikomeron vuokrasopimuksen ja lopulta uhkasi häädöllä ellei asukas luovuta komeroa asunto-osakeyhtiölle.

Kiista eteni lopulta oikeuteen, sillä asukas nosti kanteen irtisanomisesta. Myös taloyhtiö nosti asiasta oman kanteensa.

Helsingin käräjäoikeus päätti asian taloyhtiön hyväksi, eikä hovioikeus muuttanut tuomiota. Päätöksessä määrättiin kellarikomero luovutettavaksi taloyhtiölle.

Kiista kellarikomerosta alkoi vuonna 2020 kun taloyhtiö irtisanoi vuokrasopimuksen asukkaan ylimääräiseen kellarikomeroon.

Ylimääräinen komero oli ollut asukkaan hallussa vuodesta 2003. Asukas ei hyväksynyt kellarikomeron menetystä, koska piti sitä kohtuuttomana. Hän vetosi pieneen asuntoonsa ja omaan asemaansa osin liikuntarajoitteisena.

Taloyhtiö tarvitsi kellarikomeron omaan käyttöönsä.

Yhtiökokouksessa oli päätetty luopua komeroista ja jakaa kaikki kellarikomerot uudelleen.

Asunto-osakeyhtiön mukaan asukkaalla oli mahdollisuus säilyttää tavaroitaan kahden asunto-osakeyhtiössä sijaitsevan varaston lisäksi myös muualla kuin asunto-osakeyhtiön varastotiloissa. Tällaisia yksityisiä varastotiloja oli runsaasti lähistöllä saatavilla.

Helsingin käräjäoikeus katsoi päätöksessään, että taloyhtiön vaatimus ei ollut kohtuuton, sillä ei voida ajatella, että pienemmän asunnon omistajalla pitäisi olla oikeus isompaan varastotilaan kuin isomman asunnon omistajalla.

Lisäksi oikeus arvioi, että asukkaan käytössä oleva säilytystila on ylimääräisen kellarikomeron menettämisen jälkeenkin runsas verrattuna kerrostaloissa yleensä asukkaan käytössä olevaan säilytystilaan nähden.

Asukkaan maksettavaksi koitui oikeudenkäyntikuluja kaikkiaan noin 19  778 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen ja siihen voi hakea vielä muutosta korkeimmasta oikeudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat