Linja-autoalan lakko on alkanut keskiviikkona aamuyöllä.
Lakko pysäyttää lähes kaiken bussiliikenteen pääkaupunkiseudulla. Sen on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin saakka.
Tiistaina illalla kerrottiin, että linja-autoalan työriidassa ei saatu sopua.
Lue lisää: Linja-autoalan työriitaan ei sopua, lakko alkaa
Osa bussivuoroista saatetaan ajaa esihenkilöiden tai liittoon kuulumattomien voimin.
HSL:n viestintäpäällikkö Johannes Laitila kertoi aiemmin, että lakon tarkkaa laajuutta ei voida spekuloida etukäteen.
”Merkittäviä häiriöitä tulisi joka tapauksessa, se on selvää. Jos lakko alkaa, ohjeemme matkustajille on, että kannattaa varautua siihen, ettei bussi kulje”, Laitila sanoi.
HSL pyrkii päivittämään Reittiopas-sovellukseensa bussilinjat, jotka kulkevat lakon aikana ja että opas tarjoaisi reittiehdotuksia sen mukaan. Osoitteessa hsl.fi/lakko päivitettäisiin kokoajan ajankohtaista tietoa liikenteestä.
Alueille, jotka ovat riippuvaisia busseista, ei pystytä järjestämään korvaavaa palvelua.
”Valitettavasti emme voi tehdä asialle paljoa. Meillä ei normaalitilanteessakaan ole ylimääräisiä kuljettajia, joita kutsua töihin”, Laitila sanoi.
Lakon piirissä ovat muun muassa Helsingin Bussiliikenne Oy, Nobina Oy, Oy Pohjolan Liikenne Ab ja Savonlinja Oy, joiden liikennöimät linjat kattavat yli 90 prosenttia HSL:n alueen bussiliikenteestä.
Helsingin Bussiliikenne Oy:n toimitusjohtaja Mika Seppänen kertoi, että yhtiö on sopinut HSL:n kanssa ensisijaiset bussilinjat, jotka liikennöidään mahdollisuuksien mukaan lakon aikana.
Nämä ovat runkolinjat 400, 550, 560, 570 ja 600, koululaislinja 588, muutama sairaalayhteyslinja ja muutama linja Kivistön suunnalla.
”Aamulla katsotaan, kuinka paljon väkeä tulee töihin ja ilmoitamme HSL:lle, mitkä lähdöt pystymme liikennöimään”, Seppänen sanoi.
Esihenkilöitä ei laiteta bussinrattiin.
”Meillä on sen verran vähän esihenkilöitä, että heidät pidetään tavallisissa tehtävissään, jotta mahdollisia töihin tulevia kuljettajia voidaan ohjeistaa, varsinkin kun he saattavat ajaa heille uusia linjoja.”
Myös Nobina Oy priorisoi runkolinjojen liikennöintiä lakkotilanteessa, kertoi aiemmin läntisen HSL-alueen aluejohtaja Mårten Winqvist.
Nobinan liikennöimiä runkolinjoja ovat 20, 30, 40, 200 ja 300.
”Täytyy mennä päivä tai jopa tunti kerrallaan ja katsoa, miten asiat etenevät. Viimeksi vastaavanlainen lakko oli tes-neuvotteluiden takia 13 vuotta sitten, joten tilannetta on vaikeaa verrata edelliseen.”
Oy Pohjolan Liikenne Ab sen sijaan ei aio priorisoida tiettyjä bussilinjoja, kertoi liikennejohtaja Johan Nykvist.
”Kuljettajat, jotka tulevat lakon aikana töihin, ajavat heille jo aiemmin annetut vuorot. Emme laita heitä ajamaan linjoja, joita he eivät tunne. Toki toivomme, että mahdollisimman moni tulisi töihin.”
Nykvistin mukaan tärkein tehtävä lakon tullessa on tiedottaa HSL:ää ajettavista lähdöistä. Esihenkilöt keskittyvät tähän työhön. Eli myös tämän yhtiön bussien lähdöt tulevat todennäköisesti näkymään HSL:n reittioppaassa.
Metro-, ratikka- ja lähijunaliikenne kulkee lakon alkaessa toistaiseksi normaalisti.
Raideliikenteeseen on kuitenkin myös annettu lakkovaroitus. Mikäli neuvottelut eivät johda sopimukseen, nelipäiväinen lakko alkaisi maanantaina 6. maaliskuuta.