Vanha myllyalue kunnostetaan hotelliksi ja tapahtumapaikaksi Vantaalla

Myllystä on tulossa hääjuhlien, muotinäytösten ja pienten tapahtumien tila.

Vantaankosken vanhan myllyn viereen on tulossa majoitusrakennuksia, joissa on yhteensä 40 hotellihuonetta.

28.2. 11:08

Suunnitelmat Vantaankosken vanhan myllyalueen muutoksesta tapahtuma- ja majoitustoimintaan etenevät.

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina kaavamuutoksen, joka antaa mahdollisuuden kunnostaa mylly tapahtumapaikaksi. Sen viereen on nousemassa matalia majoitusrakennuksia, joissa on yhteensä 40 huonetta.

Kaupunki omistaa maan ja huonokuntoisen myllyrakennuksen Vantaankosken partaalla.

Ravintola- ja catering-yritys Kuninkaan Lohet voitti kaupungin järjestämän tarjouskilpailun myllyalueen tulevasta toiminnasta. Kuninkaan Lohet on jo pitkään toiminut Vantaankosken toisella rannalla vanhalla viilatehtaalla sekä Kuninkaan kartanossa.

Hallituksen puheenjohtaja Timo Kauppinen on tyytyväinen, että yksi etappi on nyt saavutettu, ja valtuusto hyväksyi kaavamuutoksen. Valituksiin kannattaa kuitenkin varautua.

Valtuusto ei ollut yksimielinen, vaan keskustan ja vasemmistoliiton edustajat sekä yksi valtuutettu perussuomalaisista olisivat halunneet palauttaa kaavan takaisin valmisteluun.

Hanketta kritisoineen valtuutettujen mielestä myllyn alue olisi pitänyt säilyttää virkistysalueena. Uusi toiminta ruuhkauttaisi kapeaa Kuninkaantietä, eikä suunnitelmissa vastustajien mukaan kunnioiteta kohteen kulttuurihistoriaa tai sen luontoarvoja.

Vastustajat kuitenkin hävisivät äänestyksessä äänin 59–7, mikä kertoo valtuutettujen enemmistön vankasta kannatuksesta hankkeelle.

Valtuutettu Säde Tahvanainen (sd) katsoi, että nykyisessä ryteikköisessä olomuodossaan alueen virkistyskäyttö ei ole houkuttelevaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Multala (kok) huomautti, että kertaalleen palanut myllyrakennus on vaarallinen.

Myllyn historia on pitkä ja monipolvinen. Kaupungin edellinen vuokrausyritys kaatui siihen, että myllyalueen vuokralainen olisi halunnut kunnostaa vanhan turbiinin pienimuotoiseen sähköntuotantoon. Tämä olisi tarkoittanut vanhan padon kunnostamista vastoin kalastusaktiivien tahtoa.

Sähköntuotantohanke kaatui, kaupunki ei jatkanut maanvuokrasopimusta ja osti myydyn myllyrakennuksen takaisin.

Timo Kauppisen haaveena on kunnostaa myllyyn tapahtumatila, jossa voitaisiin järjestää erilaisia kokoontumisia hääjuhlista muotinäytöksiin.

Kertaalleen palanut myllyrakennus on hankala remonttikohde, koska sen alla juoksee jokivesi omassa kaivannossaan. Veden voimalla on pyöritetty myllyä ja turbiinia vuosikymmenet.

Mylly jauhoi sähköä

Fakta

■ Dahlforsin viilatehtaan omistaja W.W. Wahlberg rakennutti myllyn vuonna 1892.

■ Kuninkaantien varressa sijaitseva talousrakennus on valmistunut vuonna 1928.

■ Wahlberg perusti myllyyn vuonna 1914 sähkölaitoksen, josta Myllymäen kylä sai sähkönsä.

■ Myllyn ja sähkölaitoksen lisäksi rakennuksessa toimi myös trasselitehdas sekä erilaisia yrityksiä 1970-luvulle asti.

■ Wahlbergin perikunta myi viilatehtaan alueen myllyineen Vantaalle 1975.

■ Myllyn rakennukset seisoivat vuosikymmeniä varastokäytössä. Mylly paloi vuonna 2009.

■ Mylly ja sen sivurakennus on suojeltu.

Lue lisää: Idyllisestä myllymiljööstä Vantaalla on tulossa taas riitaa – Yrittäjä haluaa joen päällä seisovaan rakennukseen juhlatilan, mutta vastustajat keräävät jo nimiä adressiin

Lue lisää: Vantaalla aukesi hetkeksi huikea näkymä historiaan – Ikivanhat rauniot kaivettiin esiin, mutta ne lapioidaan takaisin umpeen parin päivän päästä

Lue lisää: Vantaa myy taas kiistanalaista myllyä – edellinen yrittäjä luopui pitkin hampain

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat